23.05.2017

Bajaderki

A gdy Wam ciasto nie wyjdzie...
Nie wyrzucajcie go!

Weźcie konfiturę, kajmak i duuuuuuuuużo alkoholu.

Będą bajaderki! :)
Bajaderki
  • 330 g ciasta (babki, ucieranego, czekoladowego, biszkoptu, kruchego, itp.)
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 50 ml ajerkoniaku
  • 50-100 ml rumu
  • 50-70 g masy kajmakowej
  • do obtoczenia: kilka sztuk zblendowanych na pył okrągłych biszkoptów
Ciasta z grubsza pokruszyć do miski.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką na wilgotną masę, z której da się formować.
W razie potrzeby dać więcej alkoholu lub powideł/kajmaku.
Kształtować kulki i obtaczać w dowolnej posypce (wiórki kokosowe, pokruszone herbatniki, sezam, kakao).
Można schłodzić przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger