05.04.2017

Sernik kawowy

Do wykonania tego sernika pokusiłam się o zakup sera twarogowego Vitello, ot tak, na próbę.

Ser ten, w odróżnieniu do używanego do tej pory domowego mielonego dwu- lub trzykrotnie twarogu, czy sera Mój Ulubiony, jest rzadki i zawiera w składzie cukier (i inne "gadżety" oczywiście).

No ale skoro już kupiłam, to trzeba poeksperymentować :)

Sernik wyszedł, nawet smaczny, jednak o wiele lepszy byłby z innym twarogiem :)

Wypiek jest lekki, puszysty, ale nie kremowy, bardziej piankowy.
Warstwa waniliowa, a na niej kawowa.
Do tego karmel o smaku tiramisu i bum!
Mamy sernik :)
Sernik kawowy
(składniki na tortownicę o średnicy 19 cm)
  • 1 kg sera z wiaderka (użyłam Vitello)
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 120 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (waga 40g)
  • 2 łyżki suchej kaszy manny
  • 6 ciastek typu markizy
  • 1/2 puszki masy kajmakowej o smaku tiramisu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka wrzątku
Masło utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem.
Ciągle miksując dodawać po jednym żółtku.
Następnie dodawać partiami ser.
Później wsypać  kaszę i zmiksować na wolnych obrotach.
Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę białek i delikatnie wymieszać.

Odjąć 9 łyżek masy serowej i dodać do niej rozpuszczoną we wrzątku kawę.

Na dno i boki tortownicy wyłożyć papier do pieczenia.
Ułożyć ciastka, a na nie wylać warstwę waniliową.
Następnie delikatnie wyłożyć masę kawową.

Pieczenie: 
Temperatura: 160ºC
Czas: ok. 60-70 min.

Studzić w formie.
Po wystudzeniu posmarować wierzch masą kajmakową.
Schłodzić przed podaniem, aby sernik się zsiadł, min. 2-3h.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger