11.04.2017

Mazurek pomarańczowy

Wygląda naprawdę efektownie, a jego przygotowanie zajmie Wam niecałą godzinę :)

Kruche cytrusowe ciasto, pyszna pomarańczowa konfitura i krem z białej czekolady przypominający w smaku słodzone mleko skondensowane.

Pyszny! 
Mazurek pomarańczowy
(składniki na formę 35x11)
  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 30 g mąki krupczatki
  • 80 g zimnego masła
  • 45 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy lub cytryny
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść ciasto.
Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez 30-45 min.
Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę.
Ponownie schłodzić ok. 10-15 min.

Po tym czasie nakłuć ciasto widelcem i obciążyć (przykryć folią aluminiową/papierem do pieczenia i wysypać na to np. suchą ciecierzycę/groch/fasolę/ryż).
Nie smaruję formy masłem, ani nie wykładam papierem. 
Mam jednak formę nieprzywierającą. 
Sami musicie określić czy Wasza forma tego wymaga.

Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować i wykroić dowolne kształty.
U mnie są to jajka i kwiatki - będą służyły jako ciastka-ozdoby.
Ciastka przełożyć na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczenie I
Temperatura: 180ºC
Czas: 12-13 min. 

Uwaga!
Piec ciastka aż będą złote, wyjmując je należy też zdjąć obciążenie z ciasta.
Po zdjęciu obciążenia piec ciasto kolejne 5-7 min. (do zezłocenia).

Krem z białej czekolady + dodatki
Czekoladę, śmietankę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej na gęsty, gładki krem.
Przestudzić.
Ciastka (w moim przypadku jajka i kwiatki) delikatnie oblać kremem i dowolnie ozdobić.
Konfiturę wyłożyć na przestudzony spód mazurka, na nią wylać krem z białej czekolady, a na końcu ułożyć na nim ozdobione ciastka.
Wypiek należy schłodzić przed podaniem min. 5-6 h, a najlepiej całą noc.

4 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger