19.04.2017

Babeczki dyniowe

To był mój hit zimy - korzenne babeczki dyniowe z orzechami pekan.

Pewnego dnia wymieszałam w misce kilka składników i oto są.

Wilgotne, sycące, niezwykle aromatyczne babeczki.

Do śniadaniówki, na piknik, grilla czy domówkę.
Babeczki dyniowe
(składniki na 12 sztuk)
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 30 g masła
  • 20 ml wody
  • 50 g cukru trzcinowego (użyłam dark muscovado)
  • 50 g cukru białego
  • 95 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 130 g startej na tarce (drobne oka) dyni
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukry, kakao, masło i wodę rozpuścić w rondelku.
Przestudzić. Dodać żółtka i krótko zmiksować. Odstawić.
Białka z solą ubić na sztywno. Dodać masę czekoladowo-żółtkową, delikatnie wymieszać.
Dodać przesianą mąkę, dynię, skórkę z cytryny i posiekaną czekoladę.
Delikatnie wymieszać.
Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek.

Pieczenie: 
Temperatura: 190ºC
Czas: ok. 25-30 min. (do suchego patyczka)

Wierzch udekorowałam bitą śmietaną i orzechami pekan.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger