21.03.2017

Szarlotka w pucharkach

Pyszny deser z jabłkami w karmelu i korzennym herbatnikowym "piaskiem".

Podany w małych słoiczkach uroczo prezentuje się na przyjęciach i spotkaniach z najbliższymi.

Porcja jest idealna do zaspokojenia chęci na "coś słodkiego".

Baaaaaardzo polecam!
Szarlotka w pucharkach
(składniki na 4 małe porcje)
  • 150 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
  • 1 paczka herbatników Herbatniki Regionalne korzenne Cukry Nyskie
  • 2 duże jabłka pokrojone w kostkę
  • 4 cukierki typu "krówka"
  • 1 łyżka uprażonych płatków migdałów
Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów - przesypać do piseczki do schłodzenia.
Na tej samej patelni rozkruszyć i rozpuścić cukierki.
Gdy będą płynne wrzucić pokrojone w kostkę jabłka i dokładnie wszystko wymieszać.
Herbatniki rozdrobnić na piasek.
Śmietankę ubić na sztywno.

Przygotować słoiczki/pucharki i układać warstwami:
Piasek herbatnikowy --> jabłka w karmelu --> bita śmietana --> piasek herbatnikowy --> jabłka w karmelu --> płatki migdałowe
Schłodzić przed podaniem min. 1h.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger