06.03.2017

Czekoladowe "poke cake"

Ciasta typu "poke" to, tłumacząc dosłownie, ciasto "dziurkowane".
Po upieczeniu i wystudzeniu robimy w wypieku otwory (drewnianą łyżką, słomką), a następnie zalewamy je np. czekoladowym ganache, mlekiem skondensowanym, rzadkim dżemem, owocowym puree czy karmelem.

Dzięki temu zabiegowi ciasto jest wilgotne i na wskroś przesiąknięte nadzieniem.

Dzisiaj proponuję czekoladowy klasyk - ciasto typu "murzynek", nasączone mlekiem skondensowanym i zwieńczone ciasteczkowym kremem.

Słodkie, nawet bardzo, ale z filiżanką gorzkiej kawy smakuje wybornie.

Zapraszam!
Czekoladowe "poke cake"
(składniki na formę o boku 24cm)

"Czekolada":
  • 150 ml oleju rzepakowego lub rozpuszczonej margaryny
  • 125 ml wody
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
Z podanych wyżej składników zagotować w garnku "czekoladę".
Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Następnie przygotować:

  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 100 g cukru
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę, sodę i proszek przesiać przez sito i odłożyć.
Białka ubić na sztywno.
Następnie, łyżka po łyżce (ważne!!), dodawać cukier.
Po dodaniu ostatniej łyżki cukru masa powinna być gęsta i błyszcząca (jak na bezę).
Dodajemy kolejno żółtka, ciągle miksując.
Teraz wlewamy wystudzoną "czekoladę" i miksujemy na wolnych obrotach jedynie do połączenia się składników.
Na końcu dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na dnie, inaczej ciasto popęka lub zrobią się "garby").


Pieczenie: 
Temperatura: 170ºC
Czas: ok. 50 min. (do suchego patyczka)

Po upieczeniu wystudzić w formie.
Następnie słomką/drewnianą łyżką zrobić w cieście dziurki.
Krem ciasteczkowy + dodatki
Śmietankę ubić na sztywno.
Dodać połowę pokruszonych herbatników oraz cukier puder i wymieszać.
Ciasto zalać mlekiem i wyłożyć na nie krem ciasteczkowy.
Wierzch posypać pozostałymi ciasteczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger