16.02.2017

Chocolate chip cookies

Kultowe ciasteczka typu pieguski.
Kruchutkie, maślane, z dodatkiem czekoladowych drobinek i prażonych płatków migdałowych.

Świetnie się przechowują w metalowej puszcze.
Nawet do 2 tyg. (o ile wcześniej nie zjecie!).

Najlepsze maczane w ciepłym mleku lub kawie Ince.

M N I A M !
Wpis został napisany we współpracy z portalem KobiecePorady.pl
Chocolate chip cookies
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kwaśniej śmietany 12%/18%
  • 100 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g drobinek czekoladowych
  • 30 g podprażonych płatków migdałowych
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko zarobić ciasto.
Wstawić do lodówki na min. 30 min.
Formować kulki mini-gałkownicą lub ręcznie.
Powinny mieć wielkość orzecha włoskiego.
Można oczywiście formować większe :)
Układać w odstępach na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz
Temperatura: 190ºC
Czas: ok. 12-14 min.

Upieczone ciastka studzić na kratce.

2 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger