25.01.2017

Krakersiak

Ciasto na słonych krakersach z dodatkiem solonych orzeszków ziemnych.
Baaaaaaaaaardzo słodkie i baaaaaaaaaaardzo kaloryczne.
Wystarczy mały kawałeczek, a chęć na "coś słodkiego" zostaje zaspokojona na dłuuuugo ;)

Ciasto nie wymaga pieczenia, przygotowuje się je bardzo szybko, jednak wymaga leżakowania w lodówce do porządnego schłodzenia się i delikatnego zmięknięcia ciastek.

Polecam - to iście karnawałowe ciacho!
Krakersiak
(składniki na formę ok. 30x19)
  • 1,5 paczki krakersów (paczka o wadze 175 g)
  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 utrwalacze do śmietany (tzw. śmietan-fix; można pominąć, ale będzie się gorzej kroić)
  • polewa: 50 g gorzkiej czekolady + 50 ml śmietanki + 30 g masła
  • 2 garści posiekanych nożem orzeszków ziemnych solonych
Masło ubić na jasną, puszystą masę.
Ciągle ubijając, łyżka po łyżce dodawać masę kajmakową. Odstawić.
Śmietankę ubić z utrwalaczami i odstawić.
Warstwę krakersów ułożyć w blaszce.
Na nie wyłożyć cały krem kajmakowy.
Na krem układamy kolejną warstwę krakersów.
Następnie wykładamy bitą śmietanę, a na nią ostatnią warstwę krakersów.

Wszystkie składniki na polewę umieścić w rondelku i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Polać ciasto. Posypać orzeszkami.
Wstawić do lodówki na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger