10.01.2017

Drożdżowiec z Nutellą i cynamonem

Zimowa wersja drożdżowca - ze słodkim kremem czekoladowo-orzechowym i cynamonowo-cukrową posypką.
To hit pochmurnych, chłodnych dni.

Z ciasta można śmiało odrywać bułeczki, które sprawdzą się w formie drugiego śniadania albo jako przekąska w podróży.

Ciasto jest puszyste, delikatne, nie robi się "gliniaste".

Polecam baaaaaaaaaardzo!
Wpis został napisany we współpracy z portalem KobiecePorady.pl
Drożdżowe bułeczki z Nutellą i cynamonem
(składniki na tortownicę o średnicy ok. 24 cm)
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 235 ml letniego mleka
  • 100 ml wody w temp. pokojowej
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 6 łyżek Nutelli
  • 1/4 szkl. cukru wymieszana z 1 łyżeczką cynamonu - na posypkę
  • 50 g roztopionego masła
Z 50 ml mleka, drożdży, 10g cukru i 10g mąki zrobić rozczyn.
Pozostałe składniki, poza masłem, wrzucić do miski i dodać pracujący rozczyn.
Wyrabiać ciasto ok. 12-15 min., a gdy zacznie robić się elastyczne, dodać masło.
Gotowe ciasto pozostawić w misce przykryte ściereczką do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować.
Rozsmarować Nutellę, zwinąć w rulon i podzielić na równe kawałki.
Każdy z kawałków wkładać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i od razu smarować go masłem.
Gdy wsadzimy ostatni kawałek, całość posypujemy cukrem cynamonowym.
Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 min.

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 35-45 min.

Upieczone ciasto studzić na kratce lub zdjąć chociaż obręcz tortownicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger