29.12.2016

Tort kajmakowy

Jeśli wchodzić w Nowy Rok, to z przytupem!

Tort kajmakowy, z dżemem porzeczkowym idealnie sprawdzi się w tej roli.

Goście będą zachwyceni smakiem - delikatne biszkopty przełożone słodkim kremem i przełamane kwaskowatą nutą.

Wbrew pozorom tort nie jest czasochłonny, a jest naprawdę efektowny!
Tort kajmakowy
(składniki na tortownicę o średnicy 24 cm)
  • 6 jajek
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml oleju (użyłam oleju z pestek winogron)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Nadal miksując dodajemy, łyżka po łyżce, cukier puder oraz cukier waniliowy.
Następnie dodajemy po 1 żółtku, po każdym miksując do porządnego połączenia się składników.
Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajeczno-cukrowej.
Łączymy delikatnie szpatułką.
Na końcu dodajemy olej i mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).

Pieczenie
Temperatura: 160ºC
Czas: ok. 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka)


Studzimy w uchylonym piekarniku.
Wystudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty.

Krem kajmakowy + dodatki
  • puszka masy kajmakowej (400-460 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego 
  • masa kajmakowa do dekoracji
  • ryż preparowany i kulki czekoladowe do dekoracji
  • 3 połówki brzoskwiń z puszki
Masło ubić na puszystą masę.
Stopniowo dodawać kajmak.
Jeden z blatów przełożyć masą kajmakową, uprzednio wykładając pokrojone na plasterki brzoskwinie, a na drugi wyłożyć dżem porzeczkowy.
Boki posmarować kremem kajmakowym i obsypać ryżem.
Schłodzić min. 3 h przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger