18.12.2016

Stefanka vel miodownik

Szybki miodowy przekładaniec z masą z kaszy manny.
Aromatyczny i sycący.

Można, a właściwie trzeba, przygotować go wcześniej.
Po kilku dniach znacznie kruszeje i nabiera pysznego smaku.

Polecam!
Stefanka vel miodownik
(składniki na dużą blachę 36x25)
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 180 g cukru pudru
  • 180 g zimnego masła
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka sody
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko zarobić ciasto.
Będzie miało strukturę ciasta kruchego.
Wstawić do schłodzenia na ok. 1h.
Podzielić na 3 równe części (ciasto będzie się kleić, należy podsypywać mąką).
Upiec 3 osobne placki.

Pieczenie
Temperatura: 180°C
Czas: ok. 15-17 min./placek

Masa + dodatki
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 250 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • polewa: 100 g czekolady deserowej + 40 g masła + 1 łyżka miodu = roztopić w kąpieli wodnej
Kaszę ugotować na mleku.
Całą kostkę masła ucierać dodając stopniowo po łyżce ugotowanej kaszy i cukru pudru.
Podzielić krem na 2 części.
Przełożyć placki.
Polać polewą.
Pozostawić na 2-3 dni do skruszenia.

4 komentarze:

  1. Jakiej śmietany używasz? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I jeszcze jedno, a w sumie dwa pytania :) czy jeśli stoisz ciasto w czwartek to będzie w sam raz na sobotę? I czy po upieczeniu trzymać w lodówce czy niekoniecznie? Pozdrawiam! Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. Im dłużej postoi, tym lepiej; 2. niekoniecznie w lodówce, ale w chłodnym miejscu lub wyjąć przed podaniem na min. 2h

      Usuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger