21.12.2016

Ciasto Kinder Bueno

Ciasto z serii: zamulacz.
Po jednym kawałku mamy dość ;)

Zawsze jedno takie przygotowuję na święta.
W ubiegłym roku było ciasto Bounty.
Tym razem również pokusiłam się na odtworzenie smaku jednego z popularnych batoników.

Delikatne, wilgotne blaty biszkoptowe przełożone kremem na bazie mleka w proszku i prażonych orzechów.
Dodatkowo ganache czekoladowy i orzechowa posypka.
Ciasto fajnie się porcjuje - kawałki wyglądają gustownie i estetycznie.
Śmiało można serwować gościom w trakcie Świąt.

Wyszło pysznie!
Zapraszam na Kinder Bueno!
Kinder Bueno
(składniki na formę 29x24)
  • 6 jajek
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 35 g gorzkiego kakao
  • 100 ml oleju (użyłam oleju z pestek winogron)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Nadal miksując dodajemy, łyżka po łyżce, cukier puder oraz cukier waniliowy.
Następnie dodajemy po 1 żółtku, po każdym miksując do porządnego połączenia się składników.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajeczno-cukrowej.
Łączymy delikatnie szpatułką.
Na końcu dodajemy olej i mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).

Pieczenie
Temperatura: 160ºC
Czas: ok. 30-40 min. (do suchego patyczka)

Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
Całkowicie wystudzone przekrawamy na dwa blaty.
Każdy z blatów nasączamy po 70 ml rumu/kawy/likieru kawowego/wody z cytryną.

Krem Kinder Bueno
  • 200 g masła
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 170 g mleka w proszku
  • 30 g Nutelli
  • 50 g zmielonych uprażonych na suchej patelni orzechów (migdałów, włoskich, laskowych)
Masło, cukier, Nutellę i mleko umieszczamy w rondelku.
Podgrzewamy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Następnie dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy.
Jeśli pojawią się grudki masę należy przetrzeć przez sitko.
Do gładkiej masy dodajemy zmielone orzechy i mieszamy.
Jeszcze ciepłą masą przekładamy blaty ciasta.

Ganache i dodatki
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 25 g czekolady mlecznej
  • 75 g śmietanki 30%/36%
  • 30 g masła
  • 50 g zmielonych uprażonych na suchej patelni orzechów (migdałów, włoskich, laskowych)
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i roztopić w kąpieli wodnej.
Polać ciasto i posypać orzechami.
Chłodzić min. 3 h przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger