23.12.2016

Ekspresowy makowiec

Przepis dla zabieganych, pracujących do ostatnich przedświątecznych chwil.
Ten makowiec przygotujecie w niecałe 15 min.!
Dodatkowo należy doliczyć tylko czas na pieczenie.

Ciasto jest wilgotne, soczyste i niezwykle delikatne*.
Wszystko dzięki porządnie ubitym jajkom.

Makowiec może stanowić wyborny tort, albo upieczony na klasycznej blaszce, tradycyjny makowiec.
Wszystko zależy od Was.

Spód - nie jest konieczny, jeśli jednak lubicie ciasta ze spodami, możecie użyć herbatników, okrągłych biszkoptów czy pokruszonych kruchych ciastek wymieszanych z masłem.

Voilà!

* o ile nie będziecie go trzymać w lodówce. 
Makowce przechowywane w lodówce stają się suche.
Można je trzymać w chłodzie, jednak najlepiej w temp. pokojowej.
Ekspresowy makowiec
(składniki na tortownicę o średnicy ok. 22-24cm)
  • 850 g gotowej masy makowej
  • 8 jaj
  • 130 g cukru pudru
  • 3 łyżki bułki tartej/kaszy manny
  • 1,5 płaskiej łyżki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki mielonych orzechów
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
Bułkę tartą, mąkę, zmielone orzechy, kakao i proszek do pieczenia połączyć w miseczce.
Odstawić.
Całe jajka wbić do misy, wsypać cukier i ubijać na gęstą, jasną masę ok. 9-10 min.
Nadal miksując dodawać, łyżka po łyżce, masę makową.
Na końcu dodajemy suche składniki oraz skórkę z cytryny i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno).

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: 40 min., po tym czasie zakładamy "kapelusz" z folii aluminiowej i pieczemy kolejne 35 min. (to tzw. suchego patyczka)

Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
Makowiec można udekorować lukrem albo posypać cukrem pudrem i ułożyć kilka kandyzowanych wiśni.
żródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html (zmodyfikowany)

2 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger