23.12.2016

Ekspresowy makowiec

Przepis dla zabieganych, pracujących do ostatnich przedświątecznych chwil.
Ten makowiec przygotujecie w niecałe 15 min.!
Dodatkowo należy doliczyć tylko czas na pieczenie.

Ciasto jest wilgotne, soczyste i niezwykle delikatne*.
Wszystko dzięki porządnie ubitym jajkom.

Makowiec może stanowić wyborny tort, albo upieczony na klasycznej blaszce, tradycyjny makowiec.
Wszystko zależy od Was.

Spód - nie jest konieczny, jeśli jednak lubicie ciasta ze spodami, możecie użyć herbatników, okrągłych biszkoptów czy pokruszonych kruchych ciastek wymieszanych z masłem.

Voilà!

* o ile nie będziecie go trzymać w lodówce. 
Makowce przechowywane w lodówce stają się suche.
Można je trzymać w chłodzie, jednak najlepiej w temp. pokojowej.
Ekspresowy makowiec*
(składniki na tortownicę o średnicy ok. 18-19 cm)
  • 635 g gotowej masy makowej (niecała 850 g puszka)
  • 6 jaj (lub 8 jeśli chcemy wykorzystać całą puszkę masy makowej)
  • 115 g cukru (130 g na całą puszkę masy)
  • 2 łyżki bułki tartej (3 łyżki na całą puszkę masy)
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej tortowej (1,5 płaskiej łyżki na całą puszkę masy)
  • 2 łyżki mielonych orzechów (3 łyżki na całą puszkę masy)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao (1,5 łyżki na całą puszkę masy)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3/4 łyżeki na całą puszkę masy)
  • skórka otarta z 1 cytryny
* proponuję zrobić makowiec z całej puszki maku, ja zrobiłam na mniejszą formę, dlatego nie wykorzystałam całej.
Jeśli będziecie piec makowiec z całej puszki maku, należy użyć formy o średnicy ok. 24 cm.

Bułkę tartą, mąkę, zmielone orzechy, kakao i proszek do pieczenia połączyć w miseczce.
Odstawić.
Całe jajka wbić do misy, wsypać cukier i ubijać na gęstą, białą masę ok. 9-10 min.
Nadal miksując dodawać, łyżka po łyżce, masę makową.
Na końcu dodajemy suche składniki oraz skórkę z cytryny i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.
Jeśli użyjecie całej puszki masy makowej użyjcie tortownicy o średnicy ok. 24 cm.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Pieczenie

Temperatura: 180ºC
Czas: 40 min., po tym czasie zakładamy "kapelusz" z folii aluminiowej i pieczemy kolejne 35 min. (to tzw. suchego patyczka)

Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
Makowiec można udekorować lukrem albo posypać cukrem pudrem i ułożyć kilka kandyzowanych wiśni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger