07.12.2016

Czekolada kawowo-piernikowa

Na zimne, szare wieczory polecam przepyszną, rozgrzewającą, rozpieszczającą swoją słodyczą czekoladę kawowo-piernikową.

Jest aksamitna, kremowa i podnosi poziom endorfin we krwi ;)

Spróbujcie, zachęcam!
Czekolada kawowo-piernikowa
(składniki na ok. 500ml czekolady, dla 2-3 osób)
  • 300 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%/36%
  • 150 g czekolady biało-czarnej kawowo-śmietankowej
  • 1 suchy pierniczek (bez lukru czy polewy) lub 1 ciasteczko typu Speculatius - pokruszone
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao
Wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem.
Powoli podgrzewając i mieszając, doprowadzić do wrzenia.
Gorący napój przelać do kubków/filiżanek.
Podawać z piankami Marshmallows, ubitą śmietanką czy syropem dyniowo-klonowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger