19.12.2016

Ciastka cynamonowe

Kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu.

Szybkie w wykonaniu i mogą przybrać przeróżne kształty - od świątecznych choinek, gwiazdek po śnieżynki i bałwanki.
Idealnie nadają się do stemplowania - wzór ładnie się odbija.

Można zapakować je w celofan i podarować w prezencie jako domowy smakołyk.

Zachęcam!
Ciastka cynamonowe
(składniki na ok. 25-30 sztuk)
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko wyrobić ciasto.
Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez min. 30 min.
Po tym czasie wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty.

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 12-13 min. (aż nabiorą złotego koloru)

Gorące ciastka zdjąć z blaszki i studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger