02.11.2016

Keks czekoladowo-bananowy

Dzień dobry w drugi dzień listopada!
Jesień hula na całego - złoto-rude liście pod stopami, wiatr muska nasze policzki.
Wieczory są już naprawdę bardzo długie.

Przyda się więc coś na ich osłodę.

Dzisiaj proponuję Wam przepis na wilgotne, lekkie ciasto czekoladowo-bananowe z orzechami.
Taki jesienny keks, który zdecydowanie podniesie nam poziom endorfin ;)
Ciasto czekoladowo-bananowe z orzechami
(składniki na formę 15x11)
  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 85 g gorzkiego kakao
  • 150 g cukru
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego
  • 100 ml oleju (dałam olej z pestek winogron)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duży, dojrzały (wręcz czarny) banan
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 50 ml kawy/mleka/wody
  • szczypta soli
  • 50 g różnych orzechów: nerkowca, włoskich, laskowych, ziemnych
  • 25 g posiekanej gorzkiej czekolady
Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać. Odstawić.
Banana rozgnieść i połączyć z olejem i kawą. Odstawić.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce dodawać cukier. Ubijać do powstania gęstej, błyszczącej masy.
Ciągle miksując dodawać po 1 żółtku.
Wlać bananową masę, posiekaną czekoladę i szybko zmiksować.
Dodać składniki suche i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i posypać orzechami.
Po upieczeniu studzić w blaszce, w uchylonym piekarniku.

Pieczenie: 
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 50-55 min.

2 komentarze:

  1. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger