24.11.2016

Ciasto z pigwą

Nietuzinkowe ciasto, którego nadzienie stanowi nietuzinkowy owoc.
Delikatne, cynamonowe ciasto kruche i... pigwy.

W tym roku wyjątkowo obrodziły, więc pomysł na wykorzystanie ich w cieście miałam już latem, widząc na drzewie ich ogrom.

Gdy w końcu dojrzały, przygotowałam je zupełnie tak, jak nadzienie do klasycznego jabłecznika - starłam na tarce i zasmażyłam z odrobiną cukru.

Wyszło pysznie - cytrusowo-gruszkowo-jabłkowo.
Spróbujcie!
Ciasto z pigwą
(składniki na formę do pound cake 35x11)

Ciasto kruche + nadzienie
  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 160 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%/18%
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 8 pigw (waga przed obraniem ok. 1,5 kg)
  • 3 łyżki cukru do zasypania pigwy
Pigwę obieramy, ścieramy na dużych okach tarki, zasypujemy cukrem i zasmażamy do miękkości na patelni.

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie i szybko wyrobić.
Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez min. 30 min.
Ciasto podzielić na 2 części, wyłożyć 1 część na podsypany mąką blat i rozwałkować.
Rozłożyć w formie i nakłuć widelcem.
Na ciasto wyłożyć  zasmażoną pigwę.
Rozwałkować 2 część ciasta i przykryć nim wierzch.
Naciąć bądź nakłuć w kilku miejscach.


Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 45-50 min. 

Po upieczeniu studzić w formie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger