12.10.2016

Pumpkin pie

W Stanach Zjednoczonych, w Święto Dziękczynienia, tuż po daniu głównym, gdzie na stołach podaje się pieczonego indyka, wjeżdża ona, tarta dyniowa.

Odkąd pamiętam chciałam spróbować tego wypieku.
Z zapasem moich dyń mogę w końcu eksperymentować z wypiekami z jej udziałem.

Ciasto jest bardzo dobre - masa jest mocno korzenna, spód kruchy i delikatny.
Na myśl przywodzi bożonarodzeniowe wypieki z dodatkiem przyprawy do piernika.
No i ten intensywny kolor - ciemnopomarańczowe nadzienie kontrastujące z jaśniutkim, kruchym spodem.
Tarta dobrze się porcjuje i naprawdę elegancko prezentuje.

Polecam - jesienny zapach pumpkin pie otuli Wasze mieszkania podczas pieczenia.
Pumpkin pie czyli tarta dyniowa
(składniki na formę 35x11)

Ciasto kruche
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g zimnego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12%/18%
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko wyrobić ciasto.
Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez min. 30 min.
Po tym czasie wyłożyć je do formy na tartę, nakłuć widelcem i obciążyć (przykryć folią aluminiową/papierem do pieczenia i wysypać na to np. suchą ciecierzycę/groch/fasolkę).
Nie smaruję formy masłem, ani nie wykładam papierem. 

Mam jednak formę nieprzywierającą. 
Sami musicie określić czy Wasza forma tego wymaga.

Pieczenie I
Temperatura: 180ºC
Czas: 15 min. 

Uwaga!
Po 10 min. zdjąć obciążenie i piec tartę kolejne 10 min. 

Następnie wyjąć tartę, wylać na nią masę dyniową i udekorować kropelkami czekoladowymi.
Ponownie piec.

Pieczenie II
Temperatura: 180ºC
Czas: 25-30 min. (póki masa przestanie błyszczeć)

Upieczoną tartę wystudzić w formie.
Przed podaniem można udekorować ją bitą śmietaną lub pokruszonymi bezami.

Masa dyniowa + dodatki
  • 220 g purée dyniowego
  • 175 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 80 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • ok. 30 g kropelek czekoladowych
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.

1 komentarz:

  1. Pięknie wygląda ta dyniowa tarta :) Fajny kontrast kolorystyczny :) Już coraz częściej myślę o bożonarodzeniowych smakach z zapachami piernika w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger