19.10.2016

Drożdżowiec z Nutellą

Nadeszły długie, jesienne wieczory. 
To doskonały czas na nastawianie wypieków drożdżowych.
Mamy czas na wyrabianie i spokojne wyrastanie ciasta.

Dzisiaj zrobiłam strudel z Nutellą i orzeszkami ziemnymi.
Świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie ;)
Drożdżowy chlebek z Nutellą
(składniki na blachę 36x11)
  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 130 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 30 g roztopionego masła
  • 1/2 szkl. Nutelli
  • 50 g posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych 
  • kilka łyżek mleka do posmarowania ciasta tuż przed pieczeniem
W misce: z miodu, drożdży, mleka i 30 g mąki zrobić rozczyn.
Poczekać ok. 15-25 min. aż rozczyn zacznie pracować.
Dodać pozostałe składniki (poza masłem) i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Pod koniec wyrabiania dodać masło.

Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto do podwojenia objętości.
U mnie ok. 1,5h.
Na podsypany mąką blat wyłożyć ciasto i rozwałkować.
Rozsmarować Nutellę i posypać orzeszkami.
Zwinąć w rulon i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Pozostawić na ok. 30 min. do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciasto mlekiem.

Pieczenie: 
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 40-45 min.

Tuż po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i studzić na kratce.

Specjalnie dla Was Sklep Dajar przygotował zniżkę 10% na produkty #Ambition.
Wystarczy, że przy zamówieniu podacie hasło: ZDROWE-GOTOWANIE

2 komentarze:

  1. bajeczny :) Idealny na te pochmurne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś smaka :) To taki czas kiedy grzejniki ciepłe i ciasto lepiej rośnie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger