01.09.2016

Sok i syrop z owoców czarnego bzu

Między 15 sierpnia a 30 września zbieramy owoce czarnego bzu.

Zrobiony z nich sok ma cenne właściwości lecznicze.
Pomaga przy przeziębieniach, bólach migrenowych czy reumatycznych, a także obniża poziom złego cholesterolu.

Kilka łyżek wlanych do szklanki z ciepłą wodą lub herbaty na pewno posłuży nam na podniesienie odporności w sezonie jesienno-zimowym.

Warto więc wrócić w miejsce, gdzie zbieraliśmy kwiaty na kordiał i narwać teraz dojrzewających owoców.

Szczerze zachęcam do zrobienia tego drogocennego soku :)
Sok i syrop z owoców czarnego bzu

Sposób I (sok)
  • 500 g owoców czarnego bzu (samych kulek)
  • 200 ml wody
  • 50 ml miodu 
Owoce płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zaczynamy ogrzewać.
Często mieszamy, do zagotowania, aż puszczą dużo soku.
Następnie rozcieramy je na miazgę i przepuszczamy przez gazę.
Studzimy, filtrujemy i dodajemy miód.
Zagotowujemy i gorący wlewamy do butelek.
Sok nie wymaga pasteryzacji.

Sposób II (syrop)
  • 500 g owoców czarnego bzu (samych kulek)
  • 400 g cukru
Owoce płuczemy, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą sok.
Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Miażdżymy i przepuszczamy przez gazę.

Ponownie filtrujemy, np. przez sitko.
Zagotowujemy i gorący wlewamy do butelek.
Sok nie wymaga pasteryzacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger