29.09.2016

Sernik z irysami i makiem

Szałowe połączenie smakowe.
Sernik z dodatkiem mleka skondensowanego, a w nim zatopione irysy i chrupiący w zębach mak.

To jeden z najlepszych serników jaki zrobiłam.

Nawet mój Połówek mnie pochwalił i prosił o dokładki ;)

Można go zrobić na kruchym spodzie albo takim z herbatników, jednak dla mnie serniki bez spodów są najsmaczniejsze.

Sernik jest nadal pyszny na drugi, a nawet trzeci dzień. 
Sernik z irysami i makiem
(składniki na formę 24x24)
  • 500 g twarogu zmielonego dwukrotnie
  • 250 g serka ricotta
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (540g)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g; budyń bez cukru)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki maku
  • ok. 15 sztuk irysów
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. 
Pozostałe składniki zmiksować do połączenia się składników.
Dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać.

Masę serową wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 60 min.

Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger