08.08.2016

Gofry idealne

Lato, lato.
Niektórzy wyjeżdżają na urlop w góry, inni nad morze.
Będąc w tym drugim miejscu ciężko jest się nie skusić na zakup chrupiących, pachnących gofrów.

Mam pocieszenie dla tych, którzy jadą w jeszcze inne miejsca lub zostają w domu, a chętnie takiego gofra by zjedli ;)

Gofry jak znad morza możecie sami przyrządzić w domu!
O tak, to prawda.

I nie jest to kolejny niesprawdzony przepis.

Ten jest naprawdę I-D-E-A-L-N-Y.
Gofry smakują jak z budki - są chrupkie i przede wszystkim nie flaczeją!!
Wystarczy tylko trzymać się kilku wytycznych.
Do dzieła!
Gofry jak z budki
(składniki na porcje dla 2-3 osób)
  • 420 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g cukru kryształ
  • 60 g cukru perlistego (jeśli nie uda Wam się go dostać, użyjcie kryształu)
  • 125 ml oleju (użyłam oleju z pestek winogron)
  • 415 ml przegotowanej wody w temp. pokojowej
  • szczypta soli
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać.
Dosypać cukry i wymieszać. Odstawić.
Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Żółtka, olej i wodę wymieszać i wlać do mieszanki cukrowo-mącznej.
Zmiksować tylko do połączenia się składników.
Dodać ubita z białek pianę i delikatnie połączyć.
Odstawić na min. 15 min. do zgęstnienia (wtedy należy rozpocząć rozgrzewanie gofrownicy).

Uwaga! 
Rady dotyczące pieczenia gofrów:
  • gofrownicę bardzo dobrze rozgrzać
  • posmarować ją cienką warstwą oleju
  • ciasto nakładać np. łyżką i nie rozsmarowywać go (wtedy pękają pęcherzyki ubitego białka i gofry nie są aż tak pulchne). Ciasto samo wypełni brzegi gofrownicy pod jej naciskiem (gdy ją zamkniemy).
  • nie otwierać gofrownicy póki gofry nie będą gotowe (u mnie ok. 9-10 min./porcja gofrów, przy gofrownicy o mocy 1000 W)
  • studzić gofry na kratce, nie na talerzu, bo zawilgotnieją
Wystudzone gofry podawać z dowolnymi dodatkami.

3 komentarze:

  1. witam! mam silikonowe foremki do gofrów-jak myślisz warto upiec w nich gofry, czy wyjdą nie bedą gumowe?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! Nigdy nie miałam do czynienia z silikonową formą do gofrów.
    Myślę, że warto spróbować, ciężko mi tylko podpowiedzieć, do jakiej temp. nagrzać piekarnik. Jeśli się zdecydujesz na wypiek, daj znać jaki był efekt końcowy :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lepszych gofrow nie jadłam! Genialne! ❤️

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger