16.08.2016

Dżem z cukinii

Jeśli, tak jak u mnie, obrodziła u Was cukinia, to szczerze zachęcam Was do przygotowania kilku słoiczków tego słonecznego dżemu.

Cukinia, ze względu na swój mało wyrazisty smak, łatwo przyjmuje aromaty dodanych do niej przypraw.

Dżem ma smak cytrusowy, a dzięki dodatkowi laski wanilii nabiera dodatkowego, ciekawego "charakteru".

Jeśli zdecydujecie się na dodanie laski cynamonu, ziaren kardamonu, imbiru czy gwiazdek anyżu smarowidło nabierze korzennego aromatu i będzie stanowiło świetny prezent świąteczny :)

O tak, ja już w sierpniu myślę o domowych prezentach bożonarodzeniowych.
Dżem z cukinii
(z podanych składników wyszły 2 słoiczki o poj. ok. 200 ml)
  • 1,2 kg młodej cukinii z cienką skórką (po wydrążeniu nasion zostało mi ok. 750 g)
  • 125 g cukru
  • 1/2 cytryny (otarta skórka + sok)
  • 1/3 laski wanilii
  • 1 galaretka cytrynowa
Cukinię (użyłam głównie żółtej) myjemy, jeśli jest młoda, to jej nie obieramy.
Wydrążamy nasiona i kroimy na 4, a następnie na paseczki.
Wrzucamy ją do garnka i zasypujemy cukrem.
Odstawiamy na ok. 30-45 min. aż puści sok.
Gdy to nastąpi, dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz sok z niej wyciśnięty.
Włączamy palnik i od momentu zagotowania smażymy cukinię ok. 35-45 min. - póki całkowicie nie zmięknie, a sok nie zredukuje się w całości.
Wyłączamy palnik, wyciągamy laskę wanilii.

Następnie można ją zblenderować na purée lub przepuścić przez maszynkę do mielenia.
Ja zdecydowanie bardziej wolę ten drugi sposób, ponieważ lubię dżem z kawałkami owoców.

Zmieloną cukinię wrzucamy z powrotem do garnka, zagotowujemy.
Dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy i gorący dżem wkładamy do przygotowanych słoików.
Zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Nie wymaga pasteryzacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger