07.07.2016

Syrop z kwiatów lipy

Właśnie kwitnie.
Pachnąca, ujmująca lipa.
Wchodząc pod drzewo i zamykając oczy ma się wrażenie, jakby się było w ogromnym ulu.
Pszczoły buszują w kwiatach - co za przyjemność posłuchać jak pracują!

Syrop na bazie kwiatostanów (kwiaty+przylistek) lipy przyrządzałam w tym roku po raz pierwszy.
Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym (posiada m. in. działanie napotne, moczopędne i uspokajające, łagodzi także bóle głowy) świetnie się sprawdzi w okresie jesienno-zimowym, aby zwalczyć przeziębienie czy grypę (oby nie!!) lub po prostu jako aromatyczny dodatek do rozgrzewającej herbaty.

Jeśli lubicie miód lipowy, ten syrop ma właśnie taki aromat.
Syrop z kwiatów lipy
  • 60-150 g kwiatostanów lipy (im więcej, tym lepiej; można użyć też samych kwiatków)*
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • 20 g kwasku cytrynowego
  • 1 cytryna
* kwiatostany powinny być świeże, jednak suszone też się nadadzą

Zebrane kwiatostany rozkładamy na papierze, aby żyjątka się ewakuowały.
Nie strzepujemy kwiatów, ponieważ pozbędziemy się cennego pyłku.
Nad garnkiem, w którym będą zalane syropem cukrowym, obcinamy kwiatostany tak, aby pozostawić kwiat i przylistek (patrz zdj. poniżej) lub sam kwiat.
Z wody, cukru i kwasku zagotowujemy syrop cukrowy (podgrzewamy wodę do całkowitego rozpuszczenia się cukru, zagotowujemy, wyłączamy).
Od razu zalewamy kwiatostany.
Wrzucamy sparzoną i pokrojoną w plastry cytrynę.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 72 h.
Co 24 h syrop należy przemieszać.

Po upłynięciu 72 h syrop filtrujemy przez gazę.

Przed wlaniem go do butelek/słoików można syrop zagotować (nie gotujemy go długo, by zgęstniał, ponieważ straci swoje prozdrowotne właściwości) i gorący wlać do naczyń.
Jeśli jednak planujemy pasteryzację, krok ten pomijamy i nalewamy zimny syrop do słoików.
Pasteryzujemy na mokro tylko do zamknięcia się słoików (ok. 12 min.).

1 komentarz:

  1. Z syropem to nie miałem do czynienia, ale miód to chętnie bym zjadł.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger