11.07.2016

Malinowy przekładaniec

Letnie desery kojarzą mi się przede wszystkim z sernikami na zimno, ciastami ucieranymi lub ciastami z kremem-pianką.
Dziś przedstawiam Wam pomysł na przekładańca z pianką.
Lekki, orzeźwiający, z sezonowymi owocami i cienką warstwą galaretki.

Mój jest z dodatkiem malin i jagód.
Podałam go na podwieczorek w towarzystwie malinowej herbaty.
Porcje ciasta udekorowałam listkiem świeżej mięty pieprzowej i malinami.

Zachęcam do zrobienia!
Przekładaniec z owocami sezonowymi
(składniki na formę 24x24)

Biszkopt
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 4 łyżki cukru (80 g)
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej (60 g)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao (20 g)
  • szczypta soli
Mąkę przesiać wraz z kakao. Odstawić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ciągle miksując dodawać po 1 łyżce cukru.
Gdy powstanie błyszcząca, gęsta masa dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując.
Na koniec wsypać mąkę z kakao i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać.

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: 15-17 min.

Ciasto wystudzić, przekroić na 2 blaty.

Krem malinowo-śmietankowy
  • 250 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
  • 350 ml śmietanki UHT 30%/36% (mocno schłodzonej)
  • 1/2 opakowania galaretki malinowej (u mnie 37,5 g z 75 g)
  • 1 łyżka cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w kubku minimalnej ilości wrzątku. Odstawić do przestudzenia.
Pozostałe składniki (tak, wszystkie) umieścić w misie i zmiksować na gładki krem.
Do przestudzonej galaretki dodać 2 łyżki kremu - wymieszać.
Zahartowaną galaretkę wlać do pozostałego kremu. Zmiksować.

Dodatkowo
  • 1/2 opakowania galaretki wiśniowej (pozostałe 37,5 g z 75 g)
  • 190 ml wrzątku
  • 10 łyżek dżemu porzeczkowego (lub innego kwaśnego)
  • ok. 200 g malin
  • ok. 100 g jagód
Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Odstawić do tężenia.
Spód ciasta posmarować 6 łyżkami dżemu.
Wyłożyć 1/2 kremu i ułożyć na nim owoce.
Na nie wyłożyć pozostały krem i przykryć drugim blatem ciasta.
Wierzch posmarować pozostałym dżemem.
Na koniec wylać tężejącą galaretkę.
Wstawić do lodówki na min. 2 h.

3 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger