28.07.2016

Jagodowe marzenie

Po bardzo owocnych zbiorach jagód pomyślałam o przygotowaniu ciasta z ich dodatkiem.

Jest waniliowy biszkopt, owoce zatopione w ametystowej galaretce, lekki krem i chrupiące, prażone płatki migdałów.

Połączenie genialne, koniecznie musicie wypróbować!
Jagodowe marzenie
(składniki na formę 24x24)

Biszkopt
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 2 łyżki cukru (40 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej (30 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (10 g)
  • szczypta soli
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
Mąki przesiać. Odstawić.
Białka i ziarenka wanilii ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ciągle miksując dodawać po 1 łyżeczce cukru.
Gdy powstanie błyszcząca, gęsta masa dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując.
Na koniec wsypać mąki i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać.

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 12 min.

Ciasto wystudzić.

Warstwa galaretkowo-owocowa
  • 1 galaretka "Ametystowa" lub każda inne fioletowa
  • 400 ml wrzątku
  • 130 g jagód
Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Odstawić do wystygnięcia.
Jagody umyć, przebrać i odcedzić na durszlaku.
Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt, wysypać na nią owoce.
Wstawić do lodówki.

Uwaga!
Jeśli przegapicie moment tężenia i galaretka za bardzo się zetnie, to nic straconego!
Wystarczy podgrzać ją delikatnie na gazie lub w mikrofalówce i poczekać ponownie na odpowiedni moment :)

Krem śmietankowy + dodatki
  • 250 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
  • 330 ml śmietanki UHT 30%/36% (mocno schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru (40 g)
  • 80 g uprażonych na suchej patelni płatków migdałów
Wszystkie składniki, poza płatkami migdałów, umieścić w misie.
Ubić na gładki, puszysty krem.
Wyłożyć na warstwę galaretkowo-owocową.
Wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Schłodzić przed podaniem min. 3 h, a najlepiej całą noc.

4 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger