15.07.2016

Galaretka z porzeczek

Sezon na przetwory w pełni.
Wszędzie stoją u mnie sterty słoików - zarówno już zapełnionych, jak i tych pustych.

W miniony weekend zebrałam pełny kosz porzeczek.

Babcia ma ich na działce mnóstwo, u mnie zaledwie kilka kuleczek, bo krzaczki są młode.

Za radą babci zrobiłam z nich galaretkę.

Do naleśników, gofrów, ciast czy jako dodatek do jogurtu naturalnego - wyśmienita!

Poniżej znajdziecie 2 sposoby jej przyrządzenia.
Galaretka z porzeczek

Sposób I
  • 2,5 l soku wyciśniętego z porzeczek (białych, czarnych, czerwonych)
  • 2 kg cukru (400 g na każdy litr)
  • sok z 1 cytryny
  • 20 g pektyny
Porzeczki umyć, usunąć łodyżki.
Sok z porzeczek wycisnąć za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej.
Przelać do garnka, wsypać cukier wymieszany z pektyną.
Podgrzewając, rozpuścić całkowicie cukier.
Doprowadzić do wrzenia, gotować ok 30 min. zbierając powstałą pianę.

Aby sprawdzić czy galaretka jest gotowa: 2 łyżki przetworu przełożyć do miseczki, przestudzić i wstawić na ok. 10-15 min. do lodówki.

Jeśli konsystencja jest odpowiednia, to można pakować ją w słoiki*.
Jeśli nie, należy dodać jeszcze ok. 3-5 g pektyny i ponownie gotować ok. 5 min.
Gorącą galaretkę przelać do słoików, pasteryzować.

* należy mieć na uwadze, że galaretka studząc się jeszcze gęstnieje

Sposób II
  • 1 kg porzeczek (białych, czarnych, czerwonych)
  • 300-500 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Porzeczki umyć, usunąć łodyżki.
Wrzucić je do garnka, zacząć podgrzewać, od momentu zagotowania gotować ok. 30 min. aż puszczą dużo soku, a owoce staną się przezroczyste.
Dodać cukier, sok z cytryny i całość dokładnie wymieszać.
Przetrzeć owoce przez sitko do kolejnego garnka.
Gotować na małym ogniu 15-25 min. aż sok będzie gesty*.
Gorącą galaretkę przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować.

* należy mieć na uwadze, że galaretka studząc się jeszcze gęstnieje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger