01.07.2016

Ciasto z czereśniami

Dziś mam dla Was przepis na najlepsze, najprostsze i zawsze udane ciasto ucierane.

Możecie w nim zatopić wszystkie sezonowe owoce.
W dzisiejszym przepisie wykorzystałam krwistoczerwone, słodziutkie czereśnie.

Zapraszam!
Ciasto ucierane z owocami sezonowymi
(składniki na tortownicę o średnicy ok. 25 cm)

** szklanka = o pojemności 250 ml **
  • 4 jajka
  • 12 łyżek cukru pudru
  • 12 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
  • 250 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody różanej (można pominąć)
Jajka wraz z cukrem ubić na gładką i puszystą masę.
Nadal miksując wlać wąskim strumieniem masło.
Wlać sok z cytryny i wodę różaną.
Na końcu wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia - delikatnie wymieszać rózgą kuchenną.

Dodatkowo:
  • ok. 15-20
  • cukier puder do posypania
Czereśnie umyć, wydrylować i przekroić na pół.
Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno).
Na wierzch układać owoce.

Pieczenie:
Temperatura i czas: 190ºC przez ok. 40 min., a następne 15 min. w 
170ºC
(piec na złoty kolor)

Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Patyczek powinien być suchy.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger