03.06.2016

Słoneczne ciasto jogurtowe

Delikatne i wilgotne (ale nie ciężkie!) waniliowe ciasto jogurtowe.
Najlepsze na upalne dni i pikniki (dobrze się porcjuje, nie rozpada się).

Pyszne połączenie brzoskwiń i truskawek zwieńczone polewą z kisielu.

Można oczywiście wykorzystać inne sezonowe owoce.
Ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu.

Przed podaniem można je udekorować kleksem z bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych.

Naprawdę polecam!
Ciasto jogurtowe z owocami i kisielem
(składniki na tortownicę o średnicy ok. 24-25 cm lub w formę ok. 25x25)
  • 1 mały kisiel brzoskwiniowy (taki który się przyrządza w kubku; gładki, bez owoców)
  • 2 jajka rozm. L
  • 200 g cukru pudru
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii lub 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 25 ml roztopionego przestudzonego masła lub oleju
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 połówki brzoskwiń
  • ok. 7-8 truskawek
Kisiel przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
Odstawić do przestudzenia.
Jajka wraz z cukrami ubić (ok. 6-7 min.) na puszysty krem.
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wanilię, masło i jogurt.
Składniki delikatnie połączyć szpatułką.
Nie mieszać zbyt długo (mogą zostać drobne grudki mąki), bo wypiek stanie się twardy.
Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem (tylko dno!) i oprószonej mąką.
Wyłożyć wg uznania pokrojone na mniejsze kawałki owoce.

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: 45-50 min. (na złoty kolor i do suchego patyczka)

Gorące ciasto posmarować kisielem (uprzednio ściągając z niego kożuszek).
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia w formie, w uchylonym piekarniku.

1 komentarz:

  1. Tak smacznie wyglądające ciasto, że muszę spróbować je zrobić! :)

    Zapraszam również na mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger