24.06.2016

Powidła truskawkowe z tymiankiem

To są luksusowe, dłuuuuuuuugo smażone powidła truskawkowe.
Teraz, gdy sezon jest w pełni, a truskawki są słodziutkie i nie tak drogie, można wziąć się za domowe przetwory.

Wpadłam na pomysł zrobienia niespotykanych powideł.
Dodatek rabarbaru, skórki cytrynowej i tymianku sprawił, że są pyszne i zaskakujące w smaku.

Ta ziołowo-kwaskowa nuta przebijająca się przez słodziutkie truskawki to strzał w dziesiątkę!
Powidła truskawkowe z tymiankiem
  • 2 kg truskawek
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 1 kg cukru
  • 3 łyżki tymianku (same listki)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 laska wanilii (wydrążone ziarenka + pozostała część)
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i wrzucamy do garnka z grubym dnem.
Nie kroimy na mniejsze części.
Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do truskawek.
Całość zasypujemy cukrem i zostawiamy na ok. 3-4 h aż owoce puszczą dużo soku.
Wtedy dorzucamy resztę składników.
Następnie rozpoczynamy smażenie - rozłożyłam to na 2 dni po ok. 3,5-4h smażenia.
Powidła smażymy na wolnym ogniu, mają tylko "mrugać".
Co jakiś czas należy je zamieszać.
Smażymy do momentu póki wyraźnie nie zgęstnieją i owoce się nie rozpadną.

Uwaga!
Aby sprawdzić czy konsystencja nam odpowiada, należy wyłożyć 1 łyżkę powideł na talerzyk, wystudzić, wstawić do lodówki na ok. 10 min. i ocenić.
Jeśli są gęste można zakończyć smażenie.

1 komentarz:

  1. powideł z truskawek,to o ile pamiętam jeszcze nie miałam okazji spróbować

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger