15.06.2016

Placuszki pomarańczowe z chia

W upalne dni większość z nas nie ma ochoty na mocno sycące posiłki.
Mam dla Was lekką i smaczną propozycję śniadaniowo-obiadowo-podwieczorkową - to placuszki orkiszowe z dodatkiem soku pomarańczowego oraz nasion chia.

Serwowałam je na leniwe, sobotnie śniadanie.

Nasiona możecie zastąpić białym makiem lub sezamem.


Dodatkiem do nich może być dżem pomarańczowy, świeże owoce, jogurt, syrop klonowy lub po prostu cukier puder.

Smacznego!

Placuszki pomarańczowe z chia
(składniki na porcje dla 3 osób)
  • 165 g mąki orkiszowej lub pszennej tortowej
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 140 ml mleka
  • 20 ml oleju (użyłam oleju z pestek winogron)
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka nasion chia/maku/sezamu
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • kilka łyżek oleju do smażenia
Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy na gładką masę.
Odstawiamy na 15-20 min. do lekkiego zgęstnienia.
Smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni.

1 komentarz:

  1. Super pomysł z nasionkami :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :>

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger