05.05.2016

Zapiekany ryż z jabłkami

To jeden z wielu moich "smaków dzieciństwa".
Moja mama robiła do tego ryżu najlepszy sos waniliowy z kwaśnej śmietany.

Teraz ja przygotowuję go dla mojej rodziny w ramach podwieczorku lub lekkiego obiadu.

Jest pyszny, z chrupiącą ryżową skorupką i grubą warstwą uprażonych jabłek.
Oprószony cynamonem pachnie jak najlepszy jabłecznik.
Zapiekany ryż z jabłkami
(składniki na 2-3 porcje)
  • 2 woreczki ryżu jaśminowego
  • 6 średnich jabłek
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 250 ml wody
  • 20 g masła
  • 30 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • cynamon (wg upodobań)
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na dużych okach tarki.
Wrzucić na rozgrzaną patelnię, na której rozpuszczamy 10 g masła.
Prażyć jabłka na wolnym ogniu przez cały czas gotowania się ryżu.

W międzyczasie mleko, wodę, pozostałe masło i cukry umieszczamy w rondelku.
Zagotowujemy. Wrzucamy woreczki z ryżem i gotujemy 15 min.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Wysypujemy do niego 1 woreczek ryżu. Wyrównujemy.
Delikatnie posypujemy ryż cynamonem.
Na to wykładamy warstwę jabłek. Wyrównujemy.
Na jabłka wykładamy kolejny woreczek ryżu i ponownie posypujemy cynamonem.
Wyrównujemy.

Pieczenie
Temperatura: 190ºC
Czas: 25 min.

Sos waniliowy
  • 300 g kwaśnej śmietany 12%
  • 10 g cukru waniliowego
  • 50 g cukru pudru
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i mieszamy.
Polewamy gorącą zapiekankę.

1 komentarz:

  1. To jedno z dań, które przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, zdecydowanie! Muszę przetestować wersję z sosem waniliowym.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger