30.04.2016

Muffiny bananowo-malinowe

Orkiszowe muffiny świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas majówkowych wypadów na grilla, działkę czy piknik.

Można je posmarować ulubionym dżemem albo miodem.

Szybkie w przygotowaniu.
Polecam!
Oriszowe muffiny bananowo-malinowe
(składniki na ok. 15 dużych muffinów)
  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml roztopionego masła
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 ml maślanki (może być smakowa)
  • 75 g rozgniecionego dojrzałego banana
  • 75 g dżemu malinowego
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • mak - do posypania
Całe jajka ubijamy z cukrami na puszystą, jasną masę.
Ciągle miksując na wolnych obrotach wlewamy wąską strużką przestudzone masło oraz olej.
Nadal miksując wlewamy maślankę.
Do masy dodajemy rozgniecionego banana oraz dżem malinowy.
Krótko miksujemy - tylko do połączenia się składników.
Na końcu dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia - delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinów wykładamy papilotkami.
Wypełniamy każdy otwór do 2/3 wysokości.
Posypujemy wierzch makiem.

Pieczenie
Temperatura: 190ºC
Czas: ok. 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger