21.04.2016

Gotowany sernik kajmakowy

Sernik gotowany to taki pomiędzy tradycyjnie pieczonym, a tym przygotowywanym na zimno.
Jest bardzo kremowy w konsystencji, masa rozpływa się w ustach.
Po długim chłodzeniu świetnie się go kroi, a kawałki ładnie się prezentują.

Sernik ten zawsze wyjdzie równy jak blat i nie ma w nim szans na zakalec ;)

Możecie go przygotować na pieczonym kruchym spodzie albo na zblendowanych ciastkach.
Wtedy wypiek będzie całkowicie bez pieczenia.

Polecam na nadchodzący weekend!
Sernik kajmakowy gotowany
(składniki na tortownicę o średnicy 24cm)

Spód
  • 100 g zimnego masła
  • 105 g mąki pszennej tortowej lub żytniej typ 720
  • 60 g zmielonych orzechów włoskich
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu (można pominąć)
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę, owinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 20-30 min.
Po tym czasie wyłożyć ciasto do nasmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy, nakłuć je widelcem i piec.

Pieczenie: 
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 20-25  min. (piec na złoty kolor)

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Nie wyciągać go z formy.

Warstwa serowa
  • 1 kg twarogu w wiaderku (użyłam sera Mój Ulubiony)
  • 100 g cukru
  • 300 g masy kajmakowej
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • okrągłe biszkopty
  • gorzkie kakao do oprószenia
Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier i masę kajmakową - podgrzewając na wolnym ogniu dokładnie rozpuścić.
Jeśli w masie znajdą się grudki należy ją przemiksować.
Nadal podgrzewając dodać twaróg.
Wszystko dokładnie wymieszać, aby masa była gładka i podgrzewając doprowadzić do wrzenia.
Zestawić z ognia.
Jajka roztrzepać z budyniem i mąką.
Dodać do masy twarogowej i ciągle mieszając ponownie zagotować.
Połowę gorącej masy wylać na spód.
Wyłożyć biszkopty i zalać resztą masy serowej.
Wystudzić i chłodne wstawić do lodówki do całkowitego stężenia - najlepiej na całą noc.

Przed podaniem oprószyć sernik gorzkim kakao.

5 komentarzy:

  1. Wspaniały sernik .smak genialny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę sobie wyobrazić jaki musi być pyszny <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na to, że jest przy nim trochę roboty, ale pewnie jest pyszny. Zrobię go na niedzielny zjazd rodzinny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się tylko wydaje, wg mnie pracy jest mniej niż przy tradycyjnym, pieczonym serniku. A jeśli spód zrobisz z gotowych okrągłych biszkoptów lub tych typu ladyfingers, to będzie ekspresowo! :)

      Usuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger