14.04.2016

Drożdżówki cynamonowe z jabłkiem

W ten iście jesienny dzień proponuję jedne z moich ulubionych bułeczek drożdżowych.
Miękkie, puszyste, z chrupiącą skórką i słodkim lukrem.

Co do nadzienia - dla mnie to cynamonowy ideał!
Wyglądają wręcz, jakby były nadziane masą makową.
A dodatek jabłka tylko podkręca ich smak.

Możecie je przygotować również z serem i rodzynkami czy z powidłami śliwkowymi.

P.S.: Śmiało można je mrozić.
Po rozmrożeniu smakują jak świeże!
Drożdżówki cynamonowe z jabłkiem
(składniki na ok. 10 małych bułeczek)

Rozczyn
  • 17 g świeżych drożdży
  • 85 ml ciepłego mleka
  • 25 g cukru
  • 35 g mąki pszennej
Do dużego kubka wlać mleko, wkruszyć drożdże i rozpuścić.
Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Odstawić na ok. 15-20 min. aż drożdże zaczną pracować.

Nadzienie
  • 40 g masła
  • 15 g cynamonu
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier. Rozpuścić.
Dodać cynamon - wymieszać. Odstawić.

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda i zetrzeć na dużych okach tarki.
Skropić sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku.
Zasypać mąką ziemniaczaną i wymieszać. Odstawić.

Ciasto
  • cały rozczyn
  • 45 ml mleka
  • 35 g cukru
  • 215 g mąki pszennej typ 650
  • 2 żółtka
  • 30 g roztopionego masła
Wszystkie składniki (poza masłem) umieścić w misie.
Wyrabiać ciasto ok. 7 min. 
Po tym czasie dodawać porcjami masło i wyrabiać kolejne 8 min.
Odstawić do podwojenia objętości (u mnie ok. 1 h).
Po upływie określonego czasu wyjąć ciasto na podsypany mąką blat.
Podsypując mąką rozwałkować ciasto na prostokąt 45x30.
Rozprowadzić równomiernie nadzienie, a następnie jabłka, zwinąć w rulon.
Porcjować na 10 bułeczek.
Na środku każdej wcisnąć drewniany patyczek, aby powstał "motylek".
Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić do napuszenia na ok. 15-20 min.
Piec w rozgrzanym piekarniku.

Pieczenie: 
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 20-25  min. (piec na złoty kolor)

Po upieczeniu studzić na kratce.
Można je polukrować.

1 komentarz:

  1. Wyglądają lepiej (i na pewno smakują lepiej) niż z cukierni! Gratuluję wspaniałego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger