08.03.2016

Konkurs urodzinowy + wyniki

Czytelnicy!

To już kolejny rok.
Prawie 150 sprawdzonych przepisów i ponad 700 fanów na FB.

Bardzo Wam dziękuję za miłe komentarze pod postami oraz ciepłe słowa w mailach.

---------------------------------------------------------

Z okazji 3 urodzin bloga przygotowałam dla Was konkurs.

Do wygrania książka A.McEvedy i P. Merrett Ekonomia Gastronomia.
W związku z tym, że w książce ukazane są przepisy pozwalające zaoszczędzić czas i pieniądze, podobne będzie zadanie konkursowe:

W komentarzu pod tym postem prześlij przepis na oszczędny deser/wypiek.
(z wykorzystaniem małej ilości składników, składników niedrogich)


---------------------------------------------------------

Wszystkim uczestnikom bardzo dziękuję za nadesłane przepisy.
Miło mi ogłosić, że zwyciężczynią w konkursie urodzinowym została Monika i jej krem mleczno-cytrusowy.
GRATULUJĘ i proszę o kontakt ws. wysyłki nagrody.

Zasady konkursu:
  • czas trwania konkursu: 8.03-13.03 (do godz. 23:59)
  • wyniki zostaną ogłoszone: do 3 dni po zakończeniu konkursu na blogu i na fanpage'u Cake Caprice
  • można nadesłać tylko jedno zgłoszenie konkursowe 
  • należy zostawić swój adres e-mail w komentarzu (ten, z którego będziecie się kontaktować w sprawie odbioru nagrody) wraz z odpowiedzią na zagadnienie konkursowe
  • należy polubić fanpage Cake Caprice na FB
  • koszt wysyłki wyłącznie na terenie Polski pokrywa Cake Caprice

Przypominam, że komentarze pojawią się na blogu dopiero po ich zaakceptowaniu.

Życzę powodzenia i zapraszam do zabawy!

10 komentarzy:

  1. Sernik alzacki z polewą czekoladową.

    http://digotuje.blogspot.com/2016/03/sernik-alzacki-z-polewa-czekoladowa.html

    Zainspirowałam się przepisem Michela Morana.
    Troszkę go zmodyfikowałam i uprościłam przygotowanie.
    Sernik rozpływa się w ustach - jest delikatny, puszysty i taki... serowy.
    Dzięki swojej sprężystości - idealnie się kroi.
    Wierzch ciasta udekorowałam polewą czekoladową, ale bez problemu można użyć np. jedynie cukru pudru.

    (Tortownica o średnicy 21 cm)
    Spód:
    250g mąki pszennej
    120g masła/margaryny
    50g cukru
    3-4 łyżki mleka
    Masa serowa:
    750g twarogu (użyłam wiaderkowego z Wielunia)
    75 ml śmietany (najlepiej rzadkiej)
    2 jajka
    90g cukru
    30g mąki kukurydzianej
    Dodatkowo:
    100g czekolady
    3 łyżki śmietanki

    Przygotować ciasto na spód.
    Mąkę z cukrem oraz masłem/margaryną wymieszać i powoli połączyć z mlekiem.
    Całość zagnieść i wstawić do lodówki - na około 10-15 minut.
    Przygotować masę serową.
    Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować.
    (Do połączenia się składników. Nie należy napowietrzać sernika i lepiej tu pominąć ubijanie białek. Dzięki temu sernik nie opadnie i będzie idealnie gładki.)
    Formę (wyłożoną papierem do pieczenia) wylepić (spód i boki) schłodzonym ciastem.
    Na ciasto przelać masę serową.
    Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w 190 stopniach.
    (Sprawdzić wykałaczką, czy jest dobrze upieczony.)
    Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i posmarować polewą.
    Czekoladę roztopić z dodatkiem śmietanki.)
    Udekorować wg uznania.

    Mój adres email: jdiana@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekoladowe ciasto w 5 minut

    Bardzo popularne w internecie ciasto, a raczej babeczka gotowa w zaledwie kilka minut. Jest doskonałym dowodem na to, że można zrobić coś z niczego! Każdy ma w domu mleko, jajka czy olej...zatem nic tylko znaleźć w sobie odrobinę chęci i przygotować ten banalnie prosty deserek! Po wymieszaniu składników można dodać swoje ulubione dodatki takie jak: orzechy, czekoladę, bakalie lub drobne owoce. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło ;) Polecam!

    Składniki: (na 1 dużą lub dwie mniejsze porcje)
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mleka
    3 łyżki oleju rzepakowego
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Przygotowanie:

    Składniki powinny być najlepiej w temperaturze pokojowej.

    Wszystkie umieścić w misce i wymieszać widelcem do połączenia. Powstałą czekoladową masę przelać do dużego kubka lub dwóch mniejszych filiżanek. Wstawić do mikrofalówki na ok. 2-3 minuty, aż ciasto urośnie. U mnie wystarczyły 2 minutki.

    Oprószyć cukrem pudrem i zajadać, np. z gałką lodów. Smacznego!

    Pozdrawiam!
    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jogurtowe ze skorupką (zdrowe!)
    Składniki:
    250 g jogurtu naturalnego
    2 i 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
    4 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl. brązowego cukru lub 1/2 szkl. stewii
    1/2 szkl. oleju rzepakowego
    Ziarna wanilii
    Kilka kostek biała/gorzka czekolady (u mnie biała)
    Rodzynki (dowolna ilość, można pominąć)
    Naturalne posypki do wypieków (można pominąć)
    Masło z obniżoną zawartością tłuszczu
    Mąka do obsypania formy
    Przygotowanie:
    Wymieszać mąkę z proszkiem oraz cukrem. Jajka rozbełtać. Do suchych składników dodać jajka, olej, ziarna wanilii i jogurt. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem, obsypać mąką. Do ciasta dodać rodzynki. Masę przełożyć szpatułką do formy, wyrównać. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach i posypać ciasto. Piec ok. 45-50 min lub do suchego patyczka.

    Można piec w formie na babkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza, poproszę o przesłanie adresu e-mail.

      Usuń
  4. Babka bananowa, pamiętam jak piekła ją moja mama, przeważnie na weekendy.
    mój smak dzieciństwa. jest bardzzo pyszna, a zarazem cały czas wilgotna, nie wysycha.

    potrzebne nam będą takie składniki jak:
    3 dojrzałe banany
    2 i 3/4 szkl mąki
    1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 jajka
    2 szkl bakalii np. orzechow czy też rodzynek, ale nie są one koniecznie potrzebne.
    1.5 szkl cukru pudru
    3/4 szkl oleju
    1 cukier waniliowy
    3/4 szkl jogurtu owocowego, obojętnie jaki smak, u mnie przeważnie był truskawkowy, najbardziej uwielbiany w domu.

    Jajka ubić razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. dodać mąkę, jogurt a następnie olej, i miksujemy jeszcze przez chwile.
    Do masy dodajemy duszone banany, dusimy je widelcem, potem dodajemy sodę i miksujemy.
    Na sam koniec dodajemy bakalię ale nie są one konieczne, tak jak to wczesniej powiedziałam. jeżeli je juz dodamy to mieszamy na sam koniec łyżką.
    Formę wykładamy folią aluminiową,wylewamy ciasto, pieczemy 130-150 st. przez ok 1.5 godziny. :)


    e-mail: alcia0405@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Krem mleczno - cytrusowy

    Ochota na coś słodkiego pojawiła się i nie mija? Lodówka świeci pustką... nadchodzi ratunek! ;) Moja propozycja na oszczędny i szybki deser to krem mleczny z dodatkiem skórki ulubionych cytrusów. Deser przygotowuje się niewiele dłużej niż zwykły budyń, ale jego smak jest nieporównanie lepszy i bardziej delikatny :) Dodatkową zaletą jest to, że składniki na pewno znajdą się w domu bez konieczności wychodzenia do sklepu.

    Składniki:

    600ml mleka
    8 - 10 łyżek cukru
    1 op. (16g) cukru waniliowego
    3 żółtka
    20g mąki ziemniaczanej
    skórka otarta z 1 cytryny, pomarańczy lub 2 mandarynek (wg upodobań)

    Wykonanie:

    500ml mleka zagotowujemy z cukrami i skórką z wybranego cytrusa. Pozostałe mleko miksujemy z mąką oraz żółtkami. Gdy mleko się zagotuje, usuwamy z niego cytrusową skórkę, po czym wlewamy mieszankę z żółtkami. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze przez chwilę ciągle mieszając, do zgęstnienia.

    Życzę smacznego i pozdrawiam :)
    Mój e-mail: monika_budzik86@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. SERNIK POMARAŃCZOWO-WANILIOWY

    650g białego sera, 4 jajka, 100g cukru, 1szt. laski wanilii albo po prostu aromat ( taniej :) ) łyżeczka skórki pomarańczowej, rodzynki według uznania.

    Ser zmielić 2-3 razy. Oddzielić żółtka od białek. W misce utrzeć cukier z żółtkami.Nasiona wanilii albo kilka kropel aromatu dodać do utartych żółtek, dodać rodzynki, skórkę pomarańczy i ser.Wszystko wymieszać po czym dodać ubite na sztywna pianę białka. wszystko delikatnie połączyć, przełożyć do tortownicy i piec około godziny w 180'C.

    podroznik.kulinarny@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. MUFFINY KOKOSOWO - WANILIOWE
    Składniki:
    1,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    0,5 szklanki lub 3 / 4 szklanki wiórków kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki soli
    1 szklanka mleka
    1/3 szklanki oleju
    1 łyżka cukru waniliowego
    0,5 olejka waniliowego

    Przygotowanie:
    Przygotować dwie miski. Zgodnie za zasadą w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy suche składniki do mokrych.
    Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe - wymieszać. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko, olej, olejek waniliowy. Na koniec dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość.
    Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

    Pozdrawiam,
    izatyszkiewicz84@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Ekspresowe ciasteczka muesli

    2/3 szklanki płatków owsianych (mogą być też inne np. orkiszowe)
    1 bardzo dojrzały banan
    1/3 szklanki suszonych owoców (polecam mix: daktyle, morele i rodzynki, ilość owoców też można modyfikować)

    Owoce namoczyć 10 minut w gorącej wodzie, odsączyć i wymieszać z płatkami i rozgniecionym bananem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze, na papierze do pieczenia. Kulki "rozpłaszczyć" aby uzyskać formę ciastek.

    Piec 12-15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem (w zależności od piekarnika - trzeba zaglądać, czy już się zarumieniły).

    Smacznego!
    ewas4@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Mus czekoladowo-miętowy z kuskusu

    Składniki :

    1/2 szklanki kuskusu
    1/2 szklanki słodkiej śmietany kremówki 30 %
    1/2 szklanki mleka

    Mleko z kremówką wlewamy do rondelka. Wstawiamy na niewielki ogień, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy tylko się zagotuje zdejmujemy z ognia i zalewamy kuskus. Szczelnie przykrywamy i pozostawiamy aż płyny zostaną wchłonięte a kuskus przestygnie. Następnie całość miksujemy blenderem na gładką masę.

    Ponad to :

    2/3 szklanki mleka
    2 kopiate łyżki listków świeżej mięty
    50 g białej czekolady
    50 g ciemnej czekolady

    Ciemną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, to samo robimy w osobnej misce z białą czekoladą.

    Miętę ucieramy w moźdźierzu na pastę. Odstawiamy.

    Do zmiksowanego kuskusu wlewamy mleko, miksujemy aż całość będzie jednolita.

    Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy roztopioną ciemną czekoladę, mieszamy, odstawiamy.

    Do drugiej dodajemy pastę z mięty,mieszamy. Kolejno dodajemy roztopioną białą czekoladę, ponownie mieszamy.

    Mus nakładamy naprzemiennie do szklaneczek zaczynając od ciemnego a kończąc na miętowym lun na odwrót jak kto woli :)

    Smacznego :)
    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    Kuchenne fascynacje
    kuchennefascynacje@o2.pl

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger