23.03.2016

Keks królewski

Keks królewski, podobnie jak Dundee Cake możecie piec już tydzień przed świętami.
Jest wyśmienity - dzięki moczonym w rumie rodzynkom nabiera niesamowitego aromatu.
Nie jest mocno wilgotny, ale należy raczej do sycących wypieków, poprzez przepełniającą go ilość bakalii.

Ciasto szczelnie zawinięte w folię spożywczą dojrzewa i z każdym dniem nabiera smaku.
W chłodnym miejscu można go przechowywać nawet do 2 tygodni.

Polecam, szczególnie jeśli przygotowania świąteczne rozkładacie na kilka dni.
Keks królewski
(składniki na keksówkę 30x11 lub max. 35x11)

  • 280 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 225 g masła
  • 225 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 400 g rodzynek
  • 1/2 szkl. brązowego rumu
  • 1/4 szkl. wódki/spirytusu
  • 50 g grubo posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wsypać rodzynki - zalać je wódką i rumem. 
Odstawić najlepiej na 24h. Po tym czasie odsączyć.
Jeśli nie macie tyle czasu, odstawcie je na tak długo, jak możecie, jednak min. 3-4h.
Do kolejnej miski przesiać mąkę i proszek, dodać mielone orzechy. Wymieszać i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem na białą i puszystą masę.
Dodawać po 1 jajku, tylko do połączenia się składników.
Podczas dodawania każdego z jajek należy dodać 1 łyżkę mieszanki mączno-orzechowej.
Gdy dodamy wszystkie jajka, możemy mieć wrażenie, że masa się zwarzyła.
Nie bójcie się, nie ma to wpływu na wypiek.
Następnie wsypać resztę mąki i zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Dodać odsączone rodzynki, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową i wymieszać szpatułką (mikserem nie będzie się dało).
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć ciasto, wyrównać.

Pieczenie: 
Temperatura: 160ºC
Czas: ok. 1 h 50  min. 
(czas pieczenia może się wydłużyć nawet do 2,5 h. Zastosujcie metodę do tzw. suchego patyczka)

Tuż po upieczeniu wyjąć ciasto na kratkę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger