20.03.2016

Babka gotowana

Kolejny rok zbierałam się do zakupu formy do babki gotowanej.
Zakupy wciąż odkładałam i niestety zamówić nie zdążyłam.

Z pomocą przyszła moja teściowa, która, jak się okazało, taką formę ma :)
Z chęcią ją pożyczyłam wraz z przepisem na babę.

Babka jest rewelacyjna - w strukturze przypomina piaskową, jednak jest zdecydowanie bardziej wilgotna.
Jednak nie należy porównywać ciasta do zbitych i ciężkich wypieków.
To jest bardzo delikatne.

Po ugotowaniu mamy na stole istne dzieło sztuki!
Pięknie wyrośniętą babkę, którą możemy dowolnie udekorować.

Aby babka dłużej zachowała świeżość warto oblać ją w całości polewą czekoladową lub lukrem.
Jeśli jednak nie lubicie takich dodatków, wystarczy oprószyć ją cukrem pudrem przed podaniem.

Wpis został napisany we współpracy z portalem KobiecePorady.pl
Babka gotowana
(składniki na formę o poj. 2,5l - jest to największa forma)

1 szkl. = 250 ml
  • 250 g miękkiego masła
  • 170 g cukru pudru (1 szkl.)
  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 160 g mąki ziemniaczanej (1 szkl.)
  • 135 g mąki pszennej (1 szkl.)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka esencji waniliowej lub wódki/spirytusu
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego (można pominąć)
  • 1 łyżka kakao + 2 łyżki mleka
  • masło i bułka tarta do obsypania formy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
To bardzo ważne!

Przed rozpoczęciem pracy należy przygotować odpowiedni garnek, w którym będziemy gotować babkę.
Powinniśmy móc wsadzić do niego formę z babką i przykryć go przykrywką.
Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy.
Formę z ciastem wsadzamy do gotującej się wody.
Warto więc podgrzać wodę już w trakcie przygotowań.

Mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Odstawić.
Masło utrzeć z cukrem na puszysty, biały krem.
Do masy maślanej dodawać po 1 żółtku, po każdym miksując tylko do połączenia się składników.
Dodać mąki wymieszane z proszkiem, esencję i aromat.
Zmiksować do połączenia się składników.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodawać je na 3 raty do ciasta, delikatnie łącząc składniki.
Jeśli robimy wersję kakaową: odjąć z jasnego ciasta 3 czubate łyżki masy, dodać kakao i mleko.
Zmiksować.
Formę do babki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Wsadzać na przemian jasne i ciemne ciasto.
Do gotującej się wody wstawić formę. Jeśli trzeba, czymś ją dociążyć, żeby nie pływała.
Przykryć garnek przykrywką i gotować babkę 1,5h na bardzo wolnym ogniu.
Woda ma mrugać jak na rosół ;)

Po upływie 1,5h od razu wyjąć babkę z formy na kratkę do studzenia, żeby się nie zaparzyła w formie.
Pozostawić do ostygnięcia.
Polewać lukrem lub polewą czekoladową.

Lukier cytrynowy
  • 160 g cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
Sok wlać do cukru pudru i zmiksować na gładki lukier.

Polewa czekoladowa
  • 200 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 35 g masła
Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej i polewać babkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger