19.02.2016

Tort wiśniowy

Tort dla dużej Księżniczki, czyli mojej kochanej Siostry :)

Jedynym warunkiem postawionym przez jubilatkę był kolor, resztę pozostawiła mojej inwencji twórczej.

Krem wzbogacony mlekiem w proszku wyszedł bardzo delikatny.
Konfitura wiśniowa oraz cytrusowy poncz przełamały słodycz kremu.

Zwieńczeniem były pokrojone w ósemki kandyzowane wiśnie, dodające uroku i elegancji.

P.S.: patera zrobiona jest z dużego talerza i kubka ;)
Tort wiśniowy

Biszkopt
(składniki na tortownicę o średnicy 24 cm)
1 szkl. = poj. 250 ml
  • 5 jajek

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2/3 szkl. mąki tortowej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Przygotuj 2 miski:
1 większa miska: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy, łyżka po łyżce (ważne!) cukier puder i cukier waniliowy. Masa powinna być błyszcząca (jak na bezę).
2 mniejsza miska: żółtka ubijamy z octem i proszkiem do pieczenia. 
Masa powinna być puszysta.
Masę z miski 2 przekładamy do miski 1. Łączymy masy, miksując.
Na końcu powoli dosypujemy przesiane mąki (lub kakao w wersji czekoladowej) i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną.
Tortownicę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką/bułką tartą tylko dno blachy, boki nie (bo wyrośnie garb).
Wlewamy masę do formy.

Pieczenie
Piekarnik nagrzewamy do 160
ºC wkładamy blachę z ciastem i podkręcamy do 180ºC.
Pieczemy przez ok. 30-35 min. aż się zrumieni.
Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, jak już otworzymy, to trzeba wyjąć.

Tuż po upieczeniu

Wyciągamy gorącą blachę i z wysokości kolan upuszczamy na podłogę 2 razy (podkładałam drewnianą deskę).
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przekrawamy na 2 blaty.

Nasączanie
Każdy z blatów ponczujemy po ok. 50 ml przegotowanej wody z 1 łyżeczką soku z cytryny.

Krem wiśniowy
  • 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 660 ml śmietanki UHT 30% lub 36% (schłodzonej)
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek mleka w proszku (można pominąć)
  • 3 łyżki "galaretki" z konfitury wiśniowej
  • czerwony barwnik spożywczy, wg uznania
Wszystkie składniki, poza galaretką, umieszczamy w misie i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na gładki i puszysty krem.
Następnie dodajemy galaretkę i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników.
Wstawiamy krem na min. 30 min. do lodówki.

Dodatkowo
  • 240 g konfitury wiśniowej
  • 3-4 wiśnie kandyzowane
  • kulki cukrowe
Na nasączony spód wyłożyć całą konfiturę.
Następnie wyłożyć 1/2 kremu.
Przykryć kolejnym blatem biszkoptowym.
Ozdobić pozostałym kremem (użyłam tylki Wilton 1M).
Udekorować pokrojonymi w ósemki wiśniami kandyzowanymi i kulkami cukrowymi.
Schłodzić min. 3 h przed podaniem.

1 komentarz:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger