02.02.2016

Minieklerki

Przygotowując ostatnio ciasto parzone postanowiłam, że powstaną ptysie i eklerki.

Zwolenników nadzienia budyniowego zapraszam po przepis na ptysie.

Dzisiejszy wypiek będzie nadziany kremem kakaowym.
Eklerki oblałam błyszczącą, przepyszną kawową polewą.

Naprawdę rozpływały się w ustach.

P.S.: tak, cząstkę "mini" piszemy łącznie :)
Eklerki

Ciasto parzone:
  • 100 g masła
  • 185 ml wody
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli

Wodę zagotować z tłuszczem, dodać mąkę i sól, energicznie mieszając, podgrzewać na małym ogniu ok. 1-1,5 min.
Masę przestudzić. Przygotować jajka. Wbijać po jednym.
Po wbiciu każdego jajka miksować na najwyższych obrotach do połączenia się składników.
Po wbiciu ostatniego jajka miksować jeszcze ok. 3 min.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką 1M (tzw. otwarta gwiazda).
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać eklery.

Pieczenie: 
Temperatura: 200ºC
Czas: 30 min.

Eklery wystudzić i przekroić wzdłuż.

Krem kakaowy
  • 125 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 75 ml śmietanki UHT 30%/36% (schłodzonej)
  • 20 g cukru pudru
  • 10 g gorzkiego kakao
Wszystkie składniki umieścić w misie.
Ubić na najwyższych obrotach miksera na gładki, puszysty krem.
Nadziewać eklery.

Polewa kawowa
  • 50 g czekolady mlecznej/deserowej
  • 35 ml śmietanki UHT 30%/36%
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 10 g masła
Wszystkie składniki umieścić w rondelku.
Powoli podgrzewając rozpuścić do otrzymania gładkiej polewy.

Polewać przełożone kremem eklery.

Dodatkowo
  • kamyczki czekoladowe do dekoracji

2 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger