14.01.2016

Batoniki owsiane

Gdy nie mamy czasu na przygotowanie pełnowartościowego śniadania warto mieć w zanadrzu te batoniki.
Nie zawierają cukru ani tłuszczu.
Słodzimy je dodatkiem suszonych owoców.
Są naprawdę bardzo sycące.

Można je mrozić lub przechowywać do 7 dni w lodówce.

Także kiedy zaśpimy do szkoły czy pracy, porywamy jednego batona do kieszeni i zaspokajamy głód w drodze.
Batoniki owsiane
(składniki na blaszkę 22x22 cm)
  • 230 g daktyli*
  • 260 ml wody
  • 65 g płatków owsianych górskich
  • 50 g nasion słonecznika**
  • 50 g pestek dyni**
  • 100 g siemienia lnianego (dałam złote)
  • 30 g suszonych żurawin**
  • 15 g płatków kukurydzianych
  • 15 g nasion chia**
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
* jeśli nie macie tyle daktyli, to po zrobieniu papki z ilości, którą macie, możecie uzupełnić wagę np. suszonymi śliwkami, morelami albo figami.
** wszystkie z tych składników możecie zamienić na to, co akurat macie w spiżarni.
Mogą to być np. posiekane orzechy (włoskie, laskowe, migdały, nerkowca, pekan, brazylijskie) lub inne nasiona (babka płesznik, sezam), lub inne suszone owoce (żurawina, jagody goji, miechunka).

Daktyle pokroić na plasterki, wrzucić do rondelka i zalać wodą.
Wsypać cynamon, gotować na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się daktyli.
Powstanie papka.
Dodać pozostałe składniki, wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią masę.
Wyrównać i wcisnąć w dno.

Pieczenie
Temperatura: 175ºC
Czas: ok. 20-25 min. 

Po wystudzeniu możecie polać batony gorzką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

źródło: www.mojewypieki.com 
(przepis zmodyfikowany)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zdrowe łakocie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Nie lubię na ogół czekolady więc zastąpiłam czekoladę twarogiem sypkim mlekovity i wyszło cudnie, Polcem!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger