04.01.2016

Babka cytrynowa z czekoladą

Po ciężkich, przekładanych ciastach okołonoworocznych proponuję lekką babkę.
Delikatna, puszysta i mocno pachnąca cytrusami.

Zamiast skórki cytryny możecie użyć skórki pomarańczy.
A jeśli nie macie czekoladowych dropsów, zastąpcie je pokrojoną w kawałki gorzką czekoladą.


Babka cytrynowa z czekoladą
(składniki na keksówkę 25x11)

Uwaga! 
Na formę z kominkiem (średnica ok. 22,5 cm, wys. 10 cm) należy podwoić składniki.
  • 120 g roztopionego masła
  • 130 g cukru pudru
  • 130 g mąki pszennej
  • 65 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 łyżka oleju
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 50 g dropsów czekoladowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce dodawać do nich cukier puder.
Ciągle miksując dodawać po 1 żółtku.
Nadal miksując wlać wąską stróżką masło i olej.
Do ciasta dodać przesiane mąki z sodą oraz resztę składników.
Delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto wylać do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, bądź wyłożonej papierem do pieczenia.
Babkę można piec również w formie z kominkiem.

Pieczenie
Temperatura: 190ºC
Czas: ok. 45-50 min. 

1 komentarz:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger