04.12.2015

Mikołaje à la Lubisie

W moim rodzinnym domu nigdy nie otrzymywaliśmy prezentów z okazji Mikołajek.
Zawsze jednak były paczuszki z sezonowymi owocami i słodyczami.

Taki zwyczaj chcę wprowadzić do naszej małej rodzinki.
A słodycze będę robić sama :)

W tym roku przygotowałam mięciutkie i delikatne babeczki-mikołajki.
Można je nadziać ulubionym dżemem, kremem czekoladowym albo budyniem.
Albo pozostawić puste, a udekorować wierzch.

Moje są w wersji czekoladowej z dodatkiem skórki pomarańczowej, jednak zamieniając kakao na mąkę, a sok z pomarańczy na mleko, uzyskacie waniliowe mikołaje.

Miłego świętowania!



Babeczki mikołaje
(składniki na ok. 12 małych babeczek)
  • 120 g miękkiego masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 110 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka melasy (można pominąć)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem.
Dodawać po 1 jajku, miksując tylko do połączenia się składników.
Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mleko i melasę - zmiksować na najniższych obrotach.

Formę do babeczek nasmarować masłem i oprószyć mąką (tym razem o tym zapomniałam, ale nie było problemu z wyjęciem babeczek).
Napełniać do 3/4 wysokości zagłębień.

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 30 min.

Po upieczeniu możliwe, że babeczkom wyrosną garby - należy je ściąć nożem.

Do dekoracji
  • 1/3 tabliczki białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • confetti cukrowe
  • ziarenka maku (na źrenice)

1 komentarz:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger