10.12.2015

Kostka piernikowa

Ach, jak ja lubię spotykać się ze znajomymi :)
Od razu umawiam się, że to ja serwuję "ciacho do kawy".
Nawet jeśli spotkanie jest poza moim mieszkaniem :P

Tym razem, na jedno z takich spotkań, zrobiłam kostkę piernikową przełożoną kremem cappuccino.
Musiały się też pojawić powidła śliwkowe, bo nie od dzisiaj wiadomo, że piernik + powidła to zgrana para.
Ciasto jest wilgotne, bo nasączone aż 120 ml kawy.
Jednak nie sprawia wrażenia ciężkiego, wręcz przeciwnie, jest delikatne i rozpływa się w ustach.

Można powiedzieć, że jest to wersja luksusowa klasycznego murzynka, którą śmiało możecie podać na wigilijnym stole.
Kostka piernikowa
(składniki na blachę 24x29)

"Czekolada":
  • 150 ml oleju rzepakowego lub rozpuszczonej margaryny
  • 125 ml wody
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki kakao
Z podanych wyżej składników zagotować w garnku "czekoladę".
Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Następnie przygotować:
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 100 g cukru
  • 190 g mąki pszennej
  • 15 g domowej przyprawy do piernika (lub 20 g kupnej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120 ml wystudzonej kawy (do nasączenia upieczonego ciasta)
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę, przyprawę do piernika, sodę i proszek przesiać przez sito i odłożyć.
Białka ubić na sztywno.
Następnie, łyżka po łyżce (ważne!!), dodawać cukier.
Po dodaniu ostatniej łyżki cukru masa powinna być gęsta i błyszcząca (jak na bezę).
Dodajemy kolejno żółtka, ciągle miksując.
Teraz wlewamy wystudzoną "czekoladę" i miksujemy na wolnych obrotach jedynie do połączenia się składników.
Na końcu dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na dnie, inaczej ciasto popęka lub zrobią się "garby").

Pieczenie: 
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 50  min.

Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.
Każdy z nich nasączyć po 60 ml kawy (u mnie kawa z ekspresu).

Krem i dodatki:
  • 330 ml śmietanki UHT 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 40 g cappuccino w proszku
  • ok. 280 g powideł śliwkowych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 5 łyżek śmietanki UHT 30%
  • orzechy laskowe do ozdoby
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku. Wystudzić.
Śmietanę ubić. 
Wsypać cappuccino i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników.
Do wystudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżki bitej śmietany (tzw. hartowanie), wymieszać i wlać do kremu. Szybko zmiksować.

Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej.

Układanie:

spód ciasta --> powidła śliwkowe --> krem cappucino --> blat ciasta --> polewa czekoladowa --> orzechy

przepis na ciasto: www.mojewypieki.com
krem: przepis autorski

2 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger