16.12.2015

Dundee Cake

To ulubiony świąteczny keks mojego Taty.
Jest u nas zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc.
Przepchany bakaliami, które nie opadają na dno (!!), wręcz luksusowy.

Dundee Cake to szkockie ciasto świąteczne zawierające głównie rodzynki i migdały.
Ja swój wzbogaciłam jeszcze dodatkiem orzechów laskowych, kandyzowanych wiśni i skórek cytrusów oraz dropsów czekoladowych.

W cieście jest zatopione około 750 gramów bakalii i orzechów!

Tradycyjnie piecze się go w okrągłej formie, jednak robiąc go w keksówce, jest bardziej podzielny.

Można go piec już tydzień przed świętami.
Zawinięty w folię spożywczą i trzymany w chłodzie świetnie się przechowuje i z każdym dniem nabiera smaku.

Zachęcam gorąco do wykonania tego wypieku!
Dundee Cake
(składniki na keksówkę 30x11 lub max. 35x11)
  • 275 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 175 g miękkiego masła
  • 50 g miękkiej margaryny
  • 225 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 320 g rodzynek*
  • 100 g kandyzowanych wiśni, przekrojonych na pół*
  • 100 g kandyzowanych owoców (tzw. mix keksowy)*
  • 50 g orzechów laskowych, przekrojonych na pół*
  • 50 g śrutu czekoladowego*
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczy*
  • ok. 100 g obranych ze skórki migdałów** (może być mniej)
* Generalnie musicie mieć 650 g (+ dodatkowe migdały na wierzch) ulubionych bakalii z przewagą rodzynek 
** Aby obrać migdały wystarczy je zalać wrzątkiem i odczekać aż napęcznieją.
Skórka sama odejdzie po naciśnięciu :)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do jednej miski przesiać mąkę i proszek, dodać mielone migdały i sól. Wymieszać i odstawić.
Do drugiej miski wrzucić rodzynki, skórkę otartą z cytryny, wiśnie, mix owoców kandyzowanych, orzechy laskowe, dropsy czekoladowe oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy. Wymieszać, odstawić.
Masło i margarynę utrzeć z cukrem na białą i puszystą masę.
Dodawać po 1 jajku, tylko do połączenia się składników.
Podczas dodawania każdego z jajek należy dodać 1 łyżkę mieszanki mączno-migdałowej.
Gdy dodamy wszystkie jajka, możemy mieć wrażenie, że masa się zwarzyła.
Nie bójcie się, nie ma to wpływu na wypiek.
Następnie wsypać resztę mąki i zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Dodać bakalie i wymieszać szpatułką (mikserem nie będzie się dało).
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć ciasto, wyrównać.
Ułożyć na wierzchu obrane migdały - nie wciskając ich w ciasto.

Pieczenie: 
Temperatura: 160ºC
Czas: ok. 1 h 50  min. 
(czas pieczenia może się wydłużyć nawet do 2,5 h. Zastosujcie metodę do tzw. suchego patyczka)

6 komentarzy:

  1. cudowny! czy mogę dodać zmielone orzechy laskowe? wspaniałe masz przepisy i b.dokładnie opisany sposób wykonania pozdrawiam!rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Rysiu! :) Bardzo mi miło. Pewnie, możesz dodać zmielone orzechy laskowe czy włoskie! Pozdrawiam i życzę spokojnych i pełnych miłości świąt! :)

      Usuń
  2. Tata jest bardzo dumny, że ma tak zdolną córkę :*

    OdpowiedzUsuń
  3. witam! upiekłam keks wyszedł pyszny, cudowny w smaku i oczywiście najeżony bakaliami, wprost cudowny! zaraz będę robiła żytnie pierniczki, ciasto leżakowało całą noc w lodówce, tak się cieszę, że trafiłam na Twoją stronę pozdrawiam i życzę spokojnych i wesołych świat!:) rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rysiu, fajnie że dałaś znać, że wypiek udany. Bardzo się cieszę! Powodzenia z pierniczkami żytnimi - też nie mam wątpliwości, że Ci wyjdą :) Pozdrawiam!

      Usuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger