20.12.2015

Ciasteczka kakaowo-marcepanowe

Jeśli nie zdążyliście wcześniej upiec pierniczków, które potrzebują czasu na zmięknięcie, to jest pewna alternatywa...
Szybka i bez użycia foremek.

Zagniatacie składniki, kształtujecie kulki, dociskacie widelcem i są!

Maślane, korzenne ciasteczka kakaowe z marcepanem :)

Bardzo aromatyczne i chrupiące. Będą Wam smakowały!

Możecie je oblać mleczną czekoladą, ja zostawiłam bez przybrania.
Ciasteczka kakaowo-marcepanowe
  • 100 g zimnego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 145 g mąki pszennej
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 2 żółtka
  • 50 g masy marcepanowej (najlepiej ją zamrozić i zetrzeć na tarce na dużych okach)
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy (można pominąć)
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika (można pominąć)
Wszystkie składniki umieścić w misce.
Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 min. do lodówki, do schłodzenia.
Po upływie określonego czasu wyjąć ciasto, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej blaszce papierem do pieczenia.
Spłaszczać widelcem (dzięki temu powstaną paski).

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 12-14 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger