07.12.2015

Brzoskwinie z przyprawami

Przepis na brzoskwinie z przyprawami podpatrzyłam u Nigelli w świątecznym odcinku Nigella ekspresowo na kanale Polsat Food Network.

Brzoskwinie są delikatnie korzenne, pikantne i soczyste.

Będą pasowały do świątecznych mięs na ciepło i na zimno, do pasztetów oraz serów.

Idealnie też sprawdzą się w roli upominku dla najbliższych.



Brzoskwinie z przyprawami
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 5-6 plasterków świeżego chilli (można zastąpić 1/4 łyżeczki płatków chilli)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
Zawartość puszek (owoce+syrop) wlać do garnka.
Obrać imbir i pokroić w plasterki. Dodać do brzoskwiń.
Dodać pozostałe składniki.
Owoce doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 1 min.
Gorące brzoskwinie wraz z dodatkami przełożyć do słoika i zakręcić.
Ostudzić. Przechowywać w lodówce.
Jeśli chcemy, żeby dłużej postały, można zapasteryzować.


źródło: Nigella ekspresowo, Polsat Food Network

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger