30.11.2015

Piernik marchewkowy

Niezwykle urzekające ciasto marchewkowe z nutą korzenną.
Intensywny aromat pomarańczy jeszcze bardziej podkreślał jego jesienny charakter.

Dla mnie to przepis idealny na ciasto marchewkowe.
W końcu udało mi się stworzyć ideał!

W odróżnieniu do wilgotnego i zbitego ciasta dyniowo-marchewkowego to jest puszyste i delikatne.
I takie zdecydowanie bardziej wolę.

Choć wiem, że są zwolennicy tych cięższych wypieków.

Chrupiąca polewa, krem z serka Tartare, migdały wewnątrz i marmolada pigwowa to świetne dopełnienie całości.
Marchewkowy piernik
(składniki na tortownicę o średnicy 18 cm lub keksówkę 29x11)
  • 150 g startej marchwi 
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru pudru 
  • 1/3 szklanki oleju (dałam rzepakowy)
  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 25 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka domowej przyprawy do piernika
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Całe jajka wbić do miski. Ubić je wraz z solą i cukrem na gęsty, jasny krem.
Ciągle ubijając wlać wąską strużką olej i miód. Odstawić.
Do drugiej miski wsypać mielone migdały. 
Przesiać do nich mąkę, proszek, sodę i kakao.
Suche składniki z drugiej miski delikatnie wmieszać w masę jajeczną z pierwszej miski.
Na końcu dodać startą na drobnych oczkach i odciśniętą z nadmiaru soku marchew oraz żurawiny.
Delikatnie wymieszać do połączenia się składników.

Pieczenie: 
Temperatura: przez pierwsze 10 min. 190ºC, następne 60 min. zmniejszyć do  170ºC
Czas: ok. 1h i 10 min.

Wystudzone ciasto przeciąć na 2 blaty.

Krem
  • 20 g cukru pudru
  • 40 g miękkiego masła
  • 140 g serka śmietankowego typu Tartare
Masło utrzeć z cukrem.
Dodać serek i zmiksować na gładki krem.

Polewa
  • 100g czekolady z chrupkami zbożowymi (dałam Crusti Choc)
  • 3 łyżki mleka
Połamaną na mniejsze części czekoladę wraz z zimnym mlekiem umieścić w misce do kąpieli wodnej.
Roztopić nad parą wodną.

Dodatkowo
  • 150 g marmolady (dałam pigwową; może być też np. pomarańczowa lub powidła śliwkowe)
Przekładanie

spód --> marmolada --> krem --> wierzch ciasta --> polewa

3 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger