23.11.2015

Crumble owocowe

Czas opróżnić zamrażarkę z zapasów.
Dzisiaj proponuję ekspresowy w wykonaniu podwieczorek.
Pod kruchutką, migdałową kruszonką kryją się dary lata.

Właśnie w taki sposób można się skutecznie pozbyć jesiennej, deszczowej chandry ;) 
Crumble owocowe
Składniki na kruszonkę:
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 25 g masy marcepanowej (można pominąć)
Wszystkie składniki do momentu połączenia się przecierać w palcach. 
Odstawić.

Dodatkowo:

  • 1 jabłko (obrane i pokrojone w kostkę)
  • garść malin
  • garść jagód
  • garść poziomek
  • 8 truskawek
  • 4 szczypty cynamonu (można pominąć)
Owoce równo rozmieścić w 4 ramekinach (każdy o poj. ok. 250ml).

Do każdego dodać szczyptę cynamonu.
Posypać kruszonką.
Piec 25 min. w temperaturze 190°C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger