16.10.2015

Galette z brzoskwiniami

To moja weekendowa propozycja dla Was - galette.

Galette to tarta francuskiego pochodzenia, robiona na kruchym spodzie. 
Występuje w wariacjach na słodko oraz wytrawnie.
Tarta ta, zwana również rustykalną, charakteryzuje się specyficznie (a właściwie byle jak) zawiniętymi bokami.

Ja do swojej użyłam brzoskwiń, ale możecie wykorzystać jagody, jabłka, gruszki, morele czy inne sezonowe owoce.

Jeśli nie uda Wam się dostać tegorocznych brzoskwiń, to śmiało użyjcie tych z puszki.

Pierwszy raz do wypieku użyłam mąki orkiszowej białej.
Ciasto wyszło kruche i obłędnie pachniało cynamonem.
Galette z brzoskwiniami
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej białej (można też użyć mąki pszennej, mąki pszennej razowej lub mąki orkiszowej razowej)
  • 125 g masła, zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek zimnej wody
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. 
Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 

Dodatkowo:
  • 5 brzoskwiń (świeżych lub z puszki)
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
  • cukier trzcinowy, do oprószenia
Brzoskwinie obrać ze skórki.
Usunąć pestkę i pokroić w grube półksiężyce.

W miseczce wymieszać cukier oraz cynamon. 
Taką mieszanką oprószyć z każdej strony przygotowane kawałki brzoskwiń. 

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na koło o średnicy ok. 30 cm. 
Przenieść na dużą blaszkę. 
Brzoskwinie poukładać na rozwałkowanym cieście, w okręgach, zaczynając od zewnątrz.
Pozostawić 3-3,5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta. 
Ciasto zawinąć po bokach tarty, posmarować jajkiem i oprószyć cukrem trzcinowym.

Pieczenie: 
Temperatura: 190ºC
Czas: ok. 50 min.

Po upieczeniu polać brzoskwinie miodem.

źródło: www.mojewypieki.com (przepis zmodyfikowany)

2 komentarze:

  1. Wygląda ślicznie! Jeszcze nigdy nie robiłam takiej tarty ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger